Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 500 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες της Σένγκεν», ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη (25/2) ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να εξελιχθεί στη «νέα διαδρομή για τους μετανάστες που κατευθύνονται προς τη Δυτική Ευρώπη, γιατί δεν έχουμε ούτε τις δυνατότητες, ούτε τη δύναμη ούτε τον ενθουσιασμό να σώσουμε τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους».
Ο περιορισμός της εισροής των μεταναστών αναμένεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε ασφυξία, καθώς αυξάνονται περαιτέρω οι πιέσεις κατά μήκος της κεντρικής βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 25.000 μετανάστες εντός ελληνικού εδάφους, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων.
Οι υπουργοί της ΕΕ δείχνουν να έχουν θέσει ως χρονικό όριο την ημερομηνία της 7ης Μαρτίου πριν την προσφυγή σε ένα «σχέδιο Β» για το προσφυγικό, που ωθείται από την αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία δείχνει να έχει ως στόχο να απομονώσει την Ελλάδα από την υπόλοιπή Ευρώπη και πιθανότατα να καταλήξει σε αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν έως και δύο χρόνια, που αφορά σε 26 κράτη, καθώς οι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Στις επόμενες 10 ημέρες, χρειαζόμαστε απτά και σαφή αποτελέσματα. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει όλο το σύστημα», προειδοποίησε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε σε μια ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου, ελπίζοντας να πείσει τη γείτονα χώρα στη διακοπή της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στη βόρεια Ευρώπη.
Ωστόσο, η Μέρκελ είναι απομονωμένη, σύμφωνα με τη Guardian. «Υπάρχει λίγη εμπιστοσύνη ότι οι Τούρκοι θα επιτύχουν και αρκετές χώρες θεωρούν δεδομένο ότι το γερμανικό σχέδιο θα αποτύχει. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ θα αρνηθεί να συμμετέχει σε μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία», κλείνει απαισιόδοξα το άρθρο της η βρετανική εφημερίδα.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr