H δέσμευση των Ευρωπαίων προς το Ταμείο για μελλοντική μέσο-μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο γρίφο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Μιλώντας χθες από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι “το Ταμείο καλοσωρίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου”.
Δήλωση που ερμηνεύεται ως ένα βήμα πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα .Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου στις εκτιμήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την βιωσιμότητα του χρέους, το Ταμείο αποδέχεται έναν συμβιβασμό: να μην ληφθούν εξ αρχής όσα μέτρα ελάφρυνσης αξιολογεί το ίδιο ως αναγκαία, αλλά αρκείται σε ένα κατάλογο πιθανών παρεμβάσεων που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίες θα επιστρατεύονται εάν τα πράγματα στην Ελλάδα εξελίσσονται χειρότερα από όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν πως θα κινούνται.
Εν τω μεταξύ στη διαμάχη για το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εντείνεται και η διαμάχη, με αντικείμενο το ερώτημα πόσο αυστηρό πρέπει να είναι στο μέλλον το πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών
Ενώ το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε χαλάρωση των όρων, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατήρηση των φιλόδοξων στόχων.
Στο πρόγραμμα βοήθειας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει από το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι.
Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής,: Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους.
Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018.