Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα – Πού το πάει ο Ερντογάν

Πώς ο «σουλτάνος» θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αστάθεια λόγω εκλογών στην Ελλάδα – H απειλή, το τουρκικό γεωτρύπανο να φτάσει νότια του Καστελόριζου – 99 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μόνο την Τρίτη

Αθήνα, Λευκωσία και Ουάσιγκτον ανησυχούν για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο αυτό, τοποθετώντας το χρονικά ακόμα και εντός του καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου.

Οι φόβοι εντείνονται και από το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με την απώλεια εμπιστοσύνης να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους- και κυρίως προς την Άγκυρα- ότι δεν επιθυμούν
σε καμία περίπτωση μία σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία όπως υπογραμμίζουν δεν συμφέρει κανένα.

Χαρακτηρίζουν παράνομες τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύουν ότι στέκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα για την πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν σαφές ότι τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κύπρο.

Παρά τις προειδοποιήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αποτολμήσει να εισέλθει και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, αμέσως μετά την θερινή τουριστική περίοδο.

Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει απασφαλίσει, όπως τείνουν να γράφουν τα εγχώρια μίντια. Γνωρίζει πολύ καλά, όμως, ότι η Αθήνα έχει εισέλθει σε μεταβατική πολιτική περίοδο, την οποία και ενδέχεται να εκμεταλλευτεί.

Εξού και όχι μόνο εντείνει τις απειλές, αλλά βάζει πλέον στο στόχαστρο το Αιγαίο. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στις τουρκικές αυτές επιδιώξεις. «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία.

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης αναφέρθηκε στις τουρκικές απειλές και στον φόβο επεισοδίου στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Foreign Policy. Εκεί εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα και τις αμφισβητήσεις που προβάλλει η Άγκυρα απέναντι στην ελληνική κυριαρχία, καθώς και για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο, συνοδεία πολεμικών πλοίων, έφτανε νότια του Καστελόριζου θα είχαμε να κάνουμε με μία ξεκάθαρη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κάτι που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να απαντήσει, στέλνοντας επίσης πολεμικά πλοία.

Η ελληνική κυβέρνηση, κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη, επέλεξε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τις επόμενες ημέρες ελληνικό στρατιωτικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από ανώτερους αξιωματικούς, θα μεταβεί στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις με το αντίστοιχο τουρκικό κλιμάκιο. Στόχος της Άγκυρας είναι να ακυρώσει τις αναχαιτίσεις που πραγματοποιούν τα ελληνικά μαχητικά, όταν τουρκικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ή εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων.

Είναι κάτι το οποίο διαχρονικά απορρίπτει η Αθήνα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις χθες, στις 18:05 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 24.000 ποδιών από τουρκικό μαχητικό, που συνέχισε την πορεία του, περνώντας πάνω από τους Αρκιούς στις 18:11 και σε ύψος 22.000 ποδιών. Στις  18:18, ο ίδιος πιλότος με το πρώτο τουρκικό F-16 πέταξε στα 24.500 πάνω από το Φαρμακονήσι.

Γιατί λοιπόν τώρα, εν μέσω εκλογικής περιόδου, επιλέγει η κυβέρνηση να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ορατό κίνδυνο να προβεί σε υποχωρήσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα;

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αποφύγουν πάση θυσία μία κρίση και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο.

Γνωρίζουν πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακρημνιζόταν εκλογικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ