Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κλιματική Αλλαγή: Ο θερμότερος Ιανουάριος σύμφωνα με δεδομένα 141 ετών

Ο θερμότερος Ιανουάριος της γης, ήταν ο προηγούμενος μήνας λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOOA) τα τελευταία 141 χρόνια.

Η θερμοκρασία-ρεκόρ του Ιανουαρίου, ακολουθεί έναν εξαιρετικά ζεστό χρόνο, καθώς το 2019 έχει καταταχθεί ως η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά της γης από τότε που άρχισαν να διεξάγονται αξιόπιστες μελέτες.

Το 2019 με τη σειρά του ακολούθησε την θερμότερη πενταετία, η οποία είχε ακολουθήσει την θερμότερη δεκαετία για τα τελευταία 150 χρόνια, μια ακολουθία που αποτελεί ένδειξη του σταθερού ρυθμού της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΝΟΟΑ, ο μέσος όρος των θερμοκρασιών σε θάλασσα και στεριά τον προηγούμενο μήνα ήταν κατά 1,14 βαθμούς C μεγαλύτερος από αυτόν του προηγούμενου αιώνα.

Η ασυνήθιστη ζέστη έγινε πιο αισθητή σε περιοχές της Ρωσίας, της Σκανδιναβίας και του Ανατολικού Καναδά, με αύξηση 5 βαθμών C και πάνω, σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη θερμοκρασία της πόλης Έρεμπρο στην Σουηδία ανήλθε στους 10,3 βαθμούς C, η μεγαλύτερη θερμοκρασία που είχε από το 1858, ενώ στην Βοστώνη η πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου είχε θερμοκρασία 23 βαθμούς C.

Εν τω μεταξύ, στην Ανταρκτική οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει για πρώτη φορά τους 18,3 και 20 βαθμούς C, με τους επιστήμονες να τις χαρακτηρίζουν «απίστευτες και αφύσικες».

Η ΝΟΟΑ δηλώνει ότι, σύμφωνα με όλα τα καταγεγραμμένα δεδομένα, από το 2002 έχουμε περάσει τους 10 θερμότερους Ιανουαρίους, ενώ από το 2016 τους 4 θερμότερους.

Αυτό σημαίνει ότι εδώ και 4 χρόνια, κάθε χρόνο το ρεκόρ για τον πιο ζεστό Ιανουάριο σπάει.

Παρά την παγκόσμια συμφωνία των κυβερνήσεων πριν από 5 χρόνια, να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας χαμηλότερη από 2 βαθμούς C, σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, επισιτιστική ανασφάλεια και μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, οι εκπομπές από ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλούν την θέρμανση του πλανήτη δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Αλλά ακόμα και να έχουν μειωθεί, σίγουρα δεν έχουν φτάσει στο σημείο που πρέπει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας και μαζί και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κόσμος πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές του έως το 2030, ώστε να έχει έστω και μία πιθανότητα να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες καταστροφικές κλιματική βλάβες.

Πηγή: The Guardian

Της Κωνσταντίνας Μαλτεπιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ