Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, και στην κυβέρνηση θέτουν υψηλούς στόχους. Να έχουμε τουρίστες όπως το 2019, όταν κανείς μας δεν ήξερε τι σημαίνει κορωνοϊός. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη έχουν «οργώσει» τον κόσμο για να κάνουν γνωστό πως η Ελλάδα προσφέρει φέτος COVID free τουριστικές υπηρεσίες και παράλληλα όλη την τουριστική Ελλάδα έτσι ώστε σε συναντήσεις με τους φορείς να είναι «τα πάντα όλα» έτοιμα για να υποδεχτούμε τους τουρίστες.
Από παντού
Στόχος της Ελλάδας είναι φέτος να υποδεχτεί «επισκέπτες» από παντού. Το γεγονός βέβαια ότι η Αγγλία μας κατέταξε στις «κίτρινες» περιοχές του πλανήτη πιθανόν να δημιουργήσει κάποια εμπόδια στους Βρετανούς, πολλοί εκ των οποίων τρελαίνονται για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά φέτος ίσως να το ξανασκεφτούν, αφού επιστρέφοντας θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.
Όμως δεν περιμένουμε τουρίστες μόνο από την Αγγλία. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι ανοίγει πάλι η αγορά των ΗΠΑ. Ο κ. Θεοχάρης έκανε προσφάτως ταξίδι στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, όπου είχε σειρά επαφών με κρατικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, καθώς και με διακεκριμένους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Το μήνυμα ήταν πως η Ελλάδα προσφέρει απτές εγγυήσεις ότι ο τουρισμός ανοίγει με απόλυτη ασφάλεια το 2021. Ο υπουργός Τουρισμού είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ώστε να τις πείσει να επανεντάξουν στις πτήσεις τους την Αθήνα, αλλά και με την ηγεσία της ομογενειακής οργάνωσης «AHEPA HELLAS», καθώς περιμένουμε και τους ομογενείς μας να στηρίξουν τον κλάδο.
Και ήδη η Delta Air Lines αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμά της τρεις απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση για την Αθήνα, δύο από το διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK) και μία από το διεθνές αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson (ATL) της Ατλάντα.
Με αυτόν τον τρόπο μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιλέγει την Αθήνα ως τον πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό, με τον οποίο ξεκινά και πάλι της δραστηριοποίησή της στη μετάβαση στη μετά COVID εποχή.
Η σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 28 Μαΐου, παρέχοντας μάλιστα τη δυνατότητα 44 «βολικών» ανταποκρίσεων με πόλεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, στις 2 Ιουλίου προγραμματίζεται η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς επιβατικούς κόμβους, το διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα, η οποία είχε διακοπεί το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συνδετικός κρίκος με 143 προορισμούς των ΗΠΑ.
«Καλωσορίζουμε την Delta Air Lines στην Αθήνα. ∆ιαχρονικά οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό ζωοδότη του ελληνικού τουρισμού και υποδεχόμαστε με θέρμη την απόφαση της εταιρείας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στη χώρα μας, με τρεις πτήσεις ημερησίως από Νέα Υόρκη και Ατλάντα» ανέφερε σχετικά ο Χάρης Θεοχάρης και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για ένα ασφαλές, φιλικό και ήρεμο καλοκαίρι. Είμαι πολύ χαρούμενος που οι διαρκείς μας συνομιλίες έφεραν ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Delta Air Lines, ο Joe Esposito, SVP – Network Planning, σημείωσε: «Οι πελάτες μας είναι πρόθυμοι να διεκδικήσουν και πάλι τις ζωές τους και για πολλούς αυτό σημαίνει να μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά. Φιλικοί προορισμοί του εξωτερικού, όπως είναι η Ελλάδα, εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση και λόγω των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πτήσεις της Delta Air Lines μπορείτε να αναμένετε βραβευμένη φιλοξενία υψηλών standards, η οποία θα κάνει το ταξίδι ακόμη πιο ευχάριστο και χωρίς άγχος».
Όμως δεν είναι η μοναδική εταιρεία που «ψήφισε» Ελλάδα. Με πέντε απευθείας πτήσεις στην Αθήνα μπαίνουν στο παιχνίδι American Airlines και United Airlines. Μετά τις επαφές του με τους εκπροσώπους της American Airlines και της United Airlines, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος «από την ανταπόκριση που έχει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στην αμερικανική αγορά. Μετά την Delta Airlines προχωρήσαμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με τις άλλες δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, την American Airlines και τη United Airlines.
Οι εκπρόσωποι αμφοτέρων των αμερικανικών αερομεταφορέων μεταφέρουν μια εικόνα έντονου ενδιαφέροντος εκ μέρους του επιβατικού τους κοινού για ταξίδια στην Ελλάδα, με μεγάλο αριθμό κρατήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι η American Airlines έχει προβλέψει για φέτος περισσότερες θέσεις για τη χώρα μας σε σχέση με το 2019. Αλλά και η United Airlines ανακοίνωσε ότι προσθέτει ένα εντελώς καινούργιο δρομολόγιο, από την Washington DC προς την Αθήνα. Οι κινήσεις αυτές πιστοποιούν εμπράκτως ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Αμερικανούς τουρίστες».
Σύνδεση με ΗΠΑ
Πιο συγκεκριμένα, η American Airlines είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία η οποία συνδέει την Αθήνα με τρία διαφορετικά αεροδρόμια των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια). Η δε United Airlines δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς η πτήση από Washington DC, που είναι μία καινούρια πτήση, μαζί με αυτήν από το Newark παρουσιάζουν πολύ καλή κινητικότητα σε σχέση με τις πωλήσεις.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι και των εταιρειών επεσήμαναν πως η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Γερμανία
Το road tour του Χάρη Θεοχάρη είχε και Γερμανία. Ο υπουργός Τουρισμού αφού μίλησε με τον υπεύθυνο της Κυβέρνησης για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß, συναντήθηκε με τον «μεγάλο παίκτη» του ευρωπαϊκού τουρισμού, την TUI και συγκεκριμένα με τον Sebastian Ebel, μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και με τον Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου. Η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4.000.000, με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Στόχος της χώρας μας είναι να φτάσει και πάλι σε αυτά τα νούμερα.
Σερβία
«Ελλάδα, Σερβία συμμαχία» είναι κάτι που ισχύει από παλιά και για τον τουρισμό και με το παραπάνω. Στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουν πώς και πώς τους Σέρβους τουρίστες και γι’ αυτό ο κ. Θεοχάρης πήγε και στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τον διευθυντή της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σερβίας (YUTA) Aleksandar Senicic, ο οποίος και επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των Σέρβων για ταξίδια στην Ελλάδα. Ο κ. Senicic εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Κοινής ∆ήλωσης και τα ειδικά πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν τα ταξίδια στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ, θα βοηθήσουν πολύ την αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Senicic, «η τουριστική κίνηση σε αυτές τις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε λόγω COVID-19 μπορεί το 2021 να ξεπεράσει το 50% της κίνησης του 2019 (πάνω από 1.000.000 τουρίστες από τη Σερβία προς την Ελλάδα)». Ίσως η χώρα μας δώσει κίνητρο στους Σέρβους «voucher» για τα ταξίδια τα οποία αναβλήθηκαν πέρυσι.
Ρωσία
Στο παιχνίδι για τους Ρώσους τουρίστες μπήκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε επαφές με τον ομόλογό του για το εν λόγω θέμα. Ο υπουργός Τουρισμού παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ITAR-TASS. Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τουρίστες από τη Ρωσία με ασφάλεια για την υγεία τους. Στην Ελλάδα αποδείξαμε πέρυσι ότι η πανδημία δεν αποκλείει τον ασφαλή τουρισμό. Το καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τους τουρίστες, με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και πολιτών αφενός και αφετέρου στη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους».
Εναλλακτικός
Η Ελλάδα δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη και θα «κυνηγήσει» κάθε μορφή τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν και ημερίδες με τους περιφερειάρχες και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού από την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και τη Θεσσαλία. Με όλους αυτούς ξεκίνησε μια γόνιμη επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν στον θαλάσσιο τουρισμό – με ιδιαίτερη έμφαση στην κρουαζιέρα, στο γιότινγκ και στις καταδύσεις. Στόχος της χώρας μας είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απελευθέρωση των δυνάμεων και τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση μορφών τουρισμού, οι οποίες ανέκαθεν παρέμεναν παραμελημένες.
Τα 4+1 βήματα για το Εθνικό Σχέδιο
«Εμείς ανοίγουμε τον ελληνικό τουρισμό όπως το κάναμε και πέρυσι. Και όταν μας λέγανε ότι θέταμε σε κίνδυνο τη χώρα μας, εμείς την προστατεύαμε» σημείωσε μιλώντας στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Προστατεύαμε τους φιλοξενούμενούς μας, κι αυτό αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο». Ειδικότερα, ο υπουργός ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό ως εξής:
«Πρώτον: Προκειμένου να έρθει κάποιος στη χώρα μας πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια COVID-19 ή να έχει αρνητικό τεστ. Είμαστε η πρώτη χώρα, από τις 12 Ιανουαρίου, που το πρότεινε αυτό με την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη και τώρα η Ευρώπη σταδιακά προχωρά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεύτερον: Μετά την άφιξή του ο επισκέπτης θα υποβληθεί σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο με το καινοτόμο σύστημα ‘‘EVA’’.
Τρίτον: Πλέον έχουμε τα rapid tests και μπορούμε να τα εφαρμόζουμε συνεχώς.
Τέταρτον: Υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, όπου τα κρούσματα θα μπορέσουν να απομονωθούν αυτόματα.
Και πέμπτον: Έχουμε στη διάθεσή μας τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυτά που ισχύουν σήμερα. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τι πρωτόκολλα έχουν να εφαρμόσουν. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε βελτιώσεις, ώστε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει από πέρυσι να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα φέτος».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί