Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κωδικός: «Σκοτώστε την Γερμανία»

Ευθεία προειδοποιητική βολή στην Γερμανία εκτόξευσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση στην Βουλή του θέματος των αποζημιώσεων από τις ναζιστικές θηριωδίες των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων την περίοδο 1941-1944. Η ρήξη με την Γερμανία και η προσπάθεια να πληγεί η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν άρχισε τώρα…τώρα κορυφώνεται. Δεν είναι τυχαία η κίνηση ακριβώς την ημέρα του «Eurogroup» η Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι παραπέμπει άτομα που κατηγορούνται για το σκάνδαλο της Siemens. Η παραπομπή αυτή καθόλου δεν χαροποιεί τους Σόϊμπλε και Μέρκελ. Εν τω μεταξύ όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr περίπου έναν μήνα πριν η Δικαιοσύνη βρίσκεται στα άδυτα της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τον γερμανικό κολοσσό Siemens που υπογράφτηκε στις 22 Αυγούστου 2012 πολλά χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τις αποκαλύψεις για την συμμετοχή στελεχών της εταιρείας σε μίζες και διακίνηση μαύρου χρήματος, εισβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Στο μικροσκόπιο θα μπουν οι όροι και οι ρήτρες της σύμβασης και κατά πόσο είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο.

Διαβάστε αναλυτικά [εδώ

Είμαι έτοιμος λέει ο Παρασκευόπουλος

paraskeuopoulos

«Είμαι έτοιμος» να υπογράψω θεσμικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για αποζημίωση στους Διστομίτες οικείους, των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, δήλωσε μέσω του Alpha 989 και στους δημοσιογράφου Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε αναλυτικά πως «υπάρχει ελληνική απόφαση, των ελληνικών δικαστηρίων που επικυρώθηκε και από τον Άρειο Πάγο το 2000, η οποία επιδικάζει αποζημίωση στους Διστομίτες οικείους, των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν.  Αυτή η απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί. Για να εκτελεστεί πρέπει να δοθεί άδεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης που ασχολήθηκαν με το θέμα δεν το εκτέλεσαν, εκτιμώντας διάφορα νομικά θέματα και κατά το ελληνικό Δίκαιο και κατά το διεθνές. Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύπλοκο νομικά αλλά είναι απόφαση του Αρείου Πάγου που είναι εκτελεστή και σήμερα. Πιστεύω ότι εκτελεστή η απόφαση κι από θεσμική άποψη είναι έτοιμος να την υπογράψω».

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζει την υποχρέωση του γερμανικού δημοσίου να αποζημιώσει. Από τη στιγμή που το Γερμανικό δημόσιο δεν αποζημιώσει και προς το παρον δεν δίνει τα χρήματα, δεν μπορεί παρά να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση(…) Μπορούμε να κάνουμε μία κατάσχεση, να πάρουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του γερμανικού δημοσίου, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα, τόνισε.

Ακούστε αναλυτικά το ηχητικό της συνέντευξης:

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/03/paraskeyopoylos-berykios-11-03-15.mp3″]

«Ρηξικέλευθη η απόφαση του υπουργού»

«Ρηξικέλευθη η δήλωση του υπουργού»,  είπε στον Alpha 989 η νομική  εκπρόσωπος θυμάτων του Διστόμου, Κέλλυ Σταμούλη. Πρόσθεσε πως ορθώς δεν προσδιορίστηκε πότε θα γίνει αυτό, καθώς πρέπει να πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

«Από το 2000, υπήρξε αμετάκλητη απόφαση της Λιβαδειάς που δικαίωσε τους οικείους των θυμάτων του Διστόμου των θηριωδιών που διέπραξαν τα γερμανικά SS, κατά των κατοίκων των μαρτυρικών χωριών. Ζητάμε την εκτέλεση της απόφασης αυτής, προκειμένου να επέλθει η ικανοποίηση που αποφάσισε η ελληνική και όχι μόνο δικαιοσύνη αλλά και η ιταλική. Και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι ανώτατοι δικαστές, αποφάσισαν πως πρέπει επιτέλους να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών» είπε χαρακτηριστικά η κα. Σταμούλη και πρόσθεσε  «Από το 2000 ζητάμε την άδεια του υπουργού. Οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν αρνηθεί είτε σιωπηρά είτε ρητώς. Πάντα υπήρχε η επίφαση της μη διαταράξεως των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη».

Εν σχέση με τη  δέσμευση κτιρίων, όπως του ινστιτούτου Γκαίτε η κα. Σταμούλη τόνισε «αφορά σε επόμενα στάδια. Πρώτα πρέπει να δοθεί η άδεια του Υπουργού. Η Γερμανία δεν θα αφήσει στην μοίρα της την υπόθεση» και συμπλήρωσε «όταν τελεσφόρησε η δικαστική διαμάχη στην Ιταλία, σε εκείνο το σημείο ήμασταν έτοιμοι να εκτελέσουμε (απόφαση) στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι σε συμφωνία με την Μέρκελ συμφώνησαν και ο Μπερλουσκόνι έβγαλε διάταγμα που απαγόρευε τις εκτελέσεις κάθε αλλοδαπού δημοσίου. Μετά η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να κερδίσει χρόνο. Έγινε ένα βήμα παραπέρα. Οι δικαστές της Χάγης είπαν ότι θέλουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Τα θύματα ήταν νήπια, έμβρυα, γυναίκες. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ικανοποίηση. Οι οικείοι των θυμάτων του Διστόμου είναι σε αναμονή από το 1995.Είδαμε βουλευτές σε αντίπαλα στρατόπεδα να δείχνουν ομοψυχία γι’αυτό το θέμα» τόνισε η κα. Σταμούλη μιλώντας στο σταθμό μας.

Κινδυνεύει το Ινστιτούτο Γκαίτε

goethe

Πάντως, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

Τι απαντάει η γερμανική κυβέρνηση

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, για αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο.

Ο κ. Μίχελμπαχ χαρακτήρισε «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως «το κακό στιλ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Τσίπρα»,

Επιπρόσθετα, ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι «το θέμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50» μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt.

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει ο κ. Μίχελμπαχ.

Καταλήγοντας ο Γερμανός ανέφερε ότι«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι».

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ