“Καυτό” αναμένεται να είναι το 24ωρο για την επόμενη μέρα στη χάραξη των εργασιακού χάρτη καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.
Μετά τις επισκέψεις της σε Βρυξέλλες και Άμστερνταμ, η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει μπαράζ συναντήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα που θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν αφορούν μεταξύ άλλων στις ομαδικές απολύσεις, στη συνδικαλιστικής δράση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η οκταμελής επιτροπή έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς με στόχο την έκδοση ενός πορίσματος (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη 2016).
Οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και στον δραστικό περιορισμό της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν την αυστηρότερες διαδικασίες για τη διεξαγωγή απεργιών.
Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.
Διαβάστε επίσης: Έσοδα ή… κόφτης; Ιδού η απορία
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής «υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν. Θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».
Η νέα φορολογία
Η νέα φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους που καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα, βλέποντας τις κρατήσεις τους να αλλάζουν και φυσικά τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους.
Ειδικότερα, οι αλλαγές καθορίζονται από το εάν οι φορολογούμενοι έχουν ή όχι αλλά και πόσα παιδιά.
Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά και έχουν μισθό από 621 ευρώ ως 2.000 ή πάνω από 3.071 ευρώ το μήνα θα υπάρξουν αυξήσεις στη φορολογία, δηλαδή το μηνιαίο εισόδημά τους θα μειωθεί.
Αντίθετα θα μειωθεί η φορολογία, δηλαδή θα δουν μικρή αύξηση στο μηνιαίο μισθό ή τη σύνταξη όσοι έχουν εισόδημα από 2.000 ως 3.071 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά:
Μισθός ως 614 ευρώ – Καμία μεταβολή
Μισθός από 621 ως 1.200 ευρώ – Αύξηση φόρου από 0,99 ως 14,07 ευρώ
Μισθός από 1.300 ως 2.000 ευρώ – Αύξηση φόρου από 1,69 ως 19,42 ευρώ
Μισθός από 2.071 ως 3.000 ευρώ – Μείωση φόρου από 4,22 ως 22,44 ευρώ
Για όσους έχουν ένα παιδί και μισθό από 621 ως 1.928 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι από 2,11 ως 15,90 ευρώ.
Για μισθωτούς με δύο παιδιά και εισόδημα από 642 ως 1.928 ευρώ θα υπάρξει αύξηση του φόρου από 0,14 ως και 12,38 ευρώ.
Για μισθωτούς με τρία παιδιά η μηνιαία επιβάρυνση αφορά όσους έχουν μισθό από 1.285 ως 1.785 ευρώ το μήνα, για μισθό από 928 ως 1.214 και από 1.857 ως 3.124 ευρώ το μήνα θα υπάρξει ελάφρυνση του φόρου.
Για έναν συνταξιούχο με σύνταξη 750 το μήνα, η απώλεια θα είναι 6,57 ευρώ το μήνα λόγω της αυξημένης παρακράτησης.
Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες στις συζητήσεις και με τον Γιούνκερ
Στη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας αλλά και το μέλλον της.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας στις ερωτήσεις κοινωνικών φορέων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής δεν έκρυψε τις αντιθέσεις που έχουν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι:
– Το ΔΝΤ δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα
– Έχω πει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν πολιτική χροιά και να γίνονται από αιρετούς (υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται από τους αριθμολάτρες υπαλλήλους του ΔΝΤ)
– Η ΕΕ θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνική εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν. (Αναφέρεται στον στόχο τις κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων)
– Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα. (Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ – οργανισμός διαμεσολάβησης – και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου Εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να δεχθεί το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο)
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στέλνοντας μήνυμα για η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο χαρακτήρισε, χαρακτήρισε «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».