Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Κοινό μέτωπο Μόσχας-Τεχεράνης κατά των κυρώσεων της Δύσης

Στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Κασπίας που έλαβε χώρα χθες Τρίτη στη Μόσχα, Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν χθες Τρίτη μια συμφωνία για λήψη αμοιβαίων μέτρων που θα μετριάζουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις δύο χώρες από τη Δύση.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα σημαντικό βήμα για να ενισχυθεί ο συντονισμός των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις παράνομες κυρώσεις με τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντικαθιστούν τη διπλωματία».

Στο κοινό ανακοινωθέν, Μόσχα και Τεχεράνη τονίζουν ότι «οποιοδήποτε μονομερές περιοριστικό μέτρο ενός κράτους ενάντια σε άλλο κράτος είναι παράνομο και έρχεται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου.»

Βάσει αυτού, «τα περιουσιακά στοιχεία ενός κράτους ή ιδιωτών, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα στο εξωτερικό απολαμβάνουν ασυλίας και δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να δεσμευτούν» θεωρεί στη συνέχεια το κείμενο.

«Σε περίπτωση οικονομικής ζημίας εξαιτίας των μονομερών υποχρεωτικών μέτρων, το κράτος που μέσω ενεργειών ή μέτρων προκαλεί απώλειες σε άλλο κράτος και νομικά ή φυσικά πρόσωπα είναι υπεύθυνο για τις ζημιές αυτές και για την αποκατάστασή τους» απαιτούν στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι δύο πλευρές.

Η Ρωσία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί οι περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο: συνολικά μετρά 14.022 περιοριστικά μέτρα εις βάρος της, με τα 11.327 από αυτά να έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ιράν επίσης υπόκειται σε μεγάλο αριθμό κυρώσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί από πολλές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, κατηγορώντας την Τεχεράνη για στήριξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις σε πλοία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, αλλά και για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που έχει αναπτύξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Σήμερα το τέταρτο ντιμπέιτ για τέσσερις υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα

Σούνακ: Αντιμέτωπος με εσωκομματικές πιέσεις και πιθανές παραιτήσεις για το πρόγραμμα «Ρουάντα»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ