Κόκκινα εμφανίζονται λόγω της επιδημιολογικής αύξησης της COVID τα Επτάνησα τα Δωδεκάνησα η Κρήτη και οι Κυκλάδες στον χάρτη του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων ECDC.
Της Αλεξίας Σβώλου
Κάτι που φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο και άλλων μίνι lockdown μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, μετά τα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη, στη Μύκονο και την Ζάκυνθο που έχουν ληφθεί με τον καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο να αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων που επισύρει βέβαια και αύξηση των νοσηλειών και αύξηση τον διασωληνώσεων οι οποίες έφτασαν τους 240 ασθενείς αλλά και αύξηση των θανάτων σε τέσσερις παράγοντες:
- Καταρχάς στην μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πάρα πολύ μολυσματική οπότε η υπέρ μεταδοτικότητα της αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού ειδικά στα στρώματα των ανεμβολίαστων.
- Επίσης η μετάλλαξη Δέλτα χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό ποσοστό ανοσιακής διαφυγής και γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους που έχουνε νόσηση με λοίμωξη COVID και άλλους που έχουν εμβολιαστεί να νοσούν ήπια και να μπορούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλους ανθρώπους.
- Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η κόπωση του πληθυσμού- ζούμε πλέον 18 μήνες με την πανδημία και δεν μπορούμε να ζούμε διαρκώς κάτω απ’ αυτόν τον φόβο αυτού του εφιάλτη,
- ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας ειδικά όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σε διάθεση διακοπών συμβάλει πολύ στο να μπορεί να μεταδίδεται ο κορωνοϊός ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα στα σημεία υψηλού συγχρωτισμού έξω στα νησιά όπως είναι τα σοκάκια αλλά και στους εσωτερικούς χώρους.
Στην ερώτηση «αν θα τελειώσει ποτέ αυτός ο εφιάλτης» η απάντηση του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή είναι ότι θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις όσο πιο γρήγορα σηκώσουμε το τείχος ανοσίας και γι αυτό θα χρειαστεί να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται, καθώς ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού δεν αφήνει χώρο για να εμφανιστούν και να κυριαρχήσουν νέες και πιθανότερα πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Στην ερώτηση πολλών γιατί η Κρήτη ενας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς Ελλάδας και από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη έχει τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού- ποσοστά που δημιουργούν προβληματισμό ειδικά για το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία -η απάντηση δεν είναι ότι οι Κρητικοί προσπαθούν με λεβεντιά να προσπεράσουν και να νικήσουν τον κορωνοϊό όπως υπογράμμισε ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ. Ή τουλάχιστον η απάντηση δεν είναι μόνο αυτή…..
Οι Κρητικοί δυστυχώς έγιναν μάρτυρες δυσάρεστων περιστατικών με πρώτο και κύριο το θάνατο της 44χρονης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της ΑZ και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι στην Κρήτη ο εμβολιασμός στην κυριολεξία σέρνεται.