Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στη χώρα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού , με τους ειδικούς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν από την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια μετά την χαλάρωση των εορταστικών ημερών αναμένεται να είναι αυξητική τις επόμενες ημέρες, την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου πλησιάζει.
Μάλιστα, οι Αρχές προχωρούν σε παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονταν υπό αυτό το καθεστώς.
Σύντομα σε επίπεδα Οκτωβρίου
Τα στοιχεία αναφορικά με τον κορωνοϊό δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακινήσεις» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ό,τι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Ακόμη ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400.
Ανησυχία για τα λύματα της Αττικής
Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.
Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην Αττική έδωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών.
«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες διότι, αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
Αυτό που εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους.
Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων»
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων» προειδοποίησε, στο ίδιο πνεύμα και ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος έχοντας πει:«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου».