Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κόκκινος συναγερμός για τους «πυρήνες» Ταλιµπάν

Ομάδες Ταλιμπάν οργανωμένες και κατευθυνόμενες από παλαιούς Μουτζαχεντίν είναι έτοιμες -με σκοπό τα λύτρα και την ικανοποίηση του φονταμενταλιστικού μένους τους- να δράσουν εις βάρος ομοεθνών τους οι οποίοι αναζητούν τρόπους διαφυγής προς την ΕΕ, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Αφγανιστάν την περασμένη Κυριακή.

Tου Μιχ. Ασημάκη


Σε αυξημένη ετοιμότητα η χώρα μετά και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για αποτροπή των πολυπληθών μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά παράλια και τα χερσαία βόρεια σύνορα


Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δόθηκε προτεραιότητα στην ασφαλή μεταφορά όσων Αφγανών συνεργάστηκαν με την ελληνική διπλωματία στην Καμπούλ και στην αποτροπή των πολυπληθών μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά παράλια και τα χερσαία βόρεια σύνορα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι οι δολοφονίες και οι απαγωγές των Ταλιμπάν σε βάρος πολιτικών και θρησκευτικών αντιπάλων τους – μάλιστα τελούν τις ειδεχθείς πράξεις τους ακόμη και σε ξένα εδάφη.

Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διέλθει προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας περιφερειακά αεροδρόμια (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα) περίπου 1.000 Αφγανοί πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ αναμένονται 5.000 ακόμη, κυρίως με πτήσεις τσάρτερ από το Ουζμπεκιστάν και το Κατάρ.
Πρόκειται για συνεργάτες και στελέχη του προέδρου Ασράφ Γκάνι, που εγκατέλειψε την Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, και διαθέτουν οικονομική επιφάνεια εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ λέγεται έντονα ότι κάποιοι μεταφέρουν μέρος από τον χρυσό της χώρας τους, όπως συνέβη και το 2001 έπειτα από την εισβολή των Αμερικανών και την αιματοχυσία με τα τάγματα θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ορμητήριο

Πυρήνες των Ταλιμπάν στην Ελλάδα ελέγχουν ήδη τις σχετικές πληροφορίες σε συνεργασία με τους ηγετικούς παράγοντες του υπό εγκαθίδρυση καθεστώτος και ετοιμάζονται να εφορμήσουν από το «στρατηγείο» τους το οποίο, κατά την ΕΥΠ, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Τιράνων, μισή ώρα από την πρωτεύουσα της Αλβανίας. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος Έντι Ράμα είναι από τους πρώτους που δήλωσαν ότι θα υποδεχθούν Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ όταν το 2016 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του τεράστιου αυτού κέντρου όχι μόνο δεν διαψεύστηκε από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά αναδείχθηκε περίπου ως καταφύγιο κατατρεγμένων.

Οι τρόποι που ενεργούν οι Ταλιμπάν στηρίζονται στη διαρκή παρακολούθηση των στόχων τους και στην ακαριαία εξουδετέρωσή τους. Το ζητούμενο για εκείνους είναι να απομονώσουν τα θύματά τους, έστω και για λίγα λεπτά, ακόμη και σε χώρους υψηλής φύλαξης, όπως τα αεροδρόμια. Αν πρόκειται να εκτελέσουν κάποιον σε άλλη χώρα, και δη σε ευρωπαϊκή, τον μεταφέρουν «εκτός παιδιάς» για να μη δίνουν αφορμές και ενεργοποιούν άμεσα την αστυνομική παρέμβαση. Πιο εύκολο είναι όταν απάγουν κάποιον, αφού τέτοιες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται συνήθως στις Αρχές, οπότε γίνονται απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ θύματος και δραστών.

Συλλήψεις

Τον Ιούνιο η Αστυνομία είχε συλλάβει τρεις Τούρκους υπηκόους στα Κάτω Πατήσια και, αφού διασταύρωσε τις «παράνομες και εχθρικές τους πράξεις», διεύρυνε σε συνεργασία με την ΕΥΠ τις γνώσεις της για τα νέα δίκτυα διακίνησης αλλοδαπών τρομοκρατών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Στη διώροφη οικία όπου διέμεναν και χρησιμοποιούσαν για τις δραστηριότητες τους, πέραν της πληθώρας των πλαστών διαβατηρίων, των ταυτοτήτων, των ταξιδιωτικών εγγράφων, των αεροπορικών εισιτηρίων και του μεγάλου χρηματικού ποσού των 31.000 ευρώ, βρέθηκαν ηλεκτρονικά πειστήρια επαφών τους με γραφεία της Ιντερπόλ σε κράτη-μέλη της ΕΕ, με επίσημους αξιωματούχους της Τουρκίας στην Ελλάδα και με διευθυντήρια εξωτερικών συνδέσμων της ΜΙΤ σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια, Αϊβαλί.

Ταρίφες

Και οι τρεις τους, ηλικίας 41, 47 και 48 ετών, είναι πολύγλωσσοι, διέθεταν μακρά στρατιωτική εκπαίδευση και επιδεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Ο νεαρότερος (41 ετών) κατηγορείται ως ο αρχηγός και ο μεγαλύτερος (48 ετών) έχει ζήσει και κατά το παρελθόν στην Αθήνα. Η ΟΠΚΕ παρακολουθούσε από τα τέλη Μαΐου και διαπίστωσε ότι προσέγγιζε λαθρομετανάστες προτείνοντάς τους διάφορες εξυπηρετήσεις, κυρίως μεταφορά – διαφυγή στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ιταλία. Η είσπραξη της προκαταβολής (600-700 ευρώ) γινόταν από τον αρχηγό, ενώ τα «χαρτιά» δίνονταν από τον 47χρονο που έμενε μονίμως στο οίκημα.

Η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον αρχηγό ύστερα από έλεγχο στην πλατεία Αμερικής. Ο 41χρονος ισχυρίστηκε ότι ήταν αστυνομικός της Ιντερπόλ, όμως η ταυτότητα που έφερε ήταν παραποιημένη. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι το στέλεχος (κάρτα με υδατογράφημα) είναι ίδιο στα χαρακτηριστικά, στο βάρος, στα υλικά και στον χρωματικό τονισμό με εκείνο του διεθνούς φορέα, γι’ αυτό και υπήρξε αμέσως σχετικό σήμα.

Στην Κω

∆ύο μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, συνελήφθη στην Κω 43χρονος Αιγύπτιος που αναζητούνταν στο πλαίσιο άλλης έρευνας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο (6/11) είχε καταφέρει να ξεφύγει στη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, κατά την οποία είχε εξαρθρωθεί ομάδα 4 Ελλήνων και ενός 25χρονου αλλοδαπού. Τον Φεβρουάριο λιμενικοί συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς στη Χώρα της Κω με πλαστά μισθωτήρια συμβόλαια σπιτιών, με τα οποία εμφανίζονταν ως κάτοικοι κι έτσι μπορούσαν να ταξιδεύουν στην ενδοχώρα και στην επικράτεια. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης είχε προκύψει -μεταξύ άλλων- ότι παρακλάδι του βασικού κυκλώματος χρησιμοποιούσε ξενοδοχεία ως «safe house» (ασφαλή καταφύγια) όπου έκρυβαν λαθρομετανάστες μέχρι να τους φυγαδεύσουν στην Αθήνα, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς, ενώ άλλα μέλη της ομάδας προμήθευαν με παραποιημένα έγγραφα «αχαρτογράφητους» μετανάστες κι ακολούθως τους συνόδευαν έως τα επόμενα καταλύματά τους στην πρωτεύουσα.

Επιφυλακή διαρκείας για να µην επιστρέψουμε στο 2015

Η νέα αυτή κατάσταση που διαµορφώνεται στο Αφγανιστάν απασχόλησε το συµβούλιο Εθνικής Άµυνας, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Π. Κοντολέων, τον αρχηγό των Ενόπλων ∆υνάµεων Αθ. Φλώρο και τους επιτελείς των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εµπορικής Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής να τεθούν σε επιφυλακή διαρκείας, υποστηρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει να ξαναµπεί η χώρα σε τέτοιες περιπέτειες όπως το 2015.

Ως εκ τούτου, οι σχεδιασµοί αφορούν: α) Τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε µία, έτσι κι αλλιώς, εύφλεκτη περιοχή της Ασίας, όπως αυτές διαµορφώνονται µετά την κεραυνοβόλο επέλαση των Ταλιµπάν στο Αφγανιστάν. β) Το µεταναστευτικό και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα. γ) Τον ρόλο που διαδραµατίζει η Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο µέτωπο του Μεταναστευτικού.

«Παρακολουθούµε στενά τις εξελίξεις. Παράλληλα µπαίνουµε ενεργά σε όλες τις διεργασίες για τη διαµόρφωση µίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία άλλωστε αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πέντε µεσογειακές χώρες ζητούν να συζητηθούν οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν και οι επιπτώσεις που πιθανώς να έχουν στο Μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μηνύµατα ∆ένδια

Στην παρέµβασή του, ο Νίκος ∆ένδιας τόνισε ότι άµεση προτεραιότητα είναι ο συντονισµός για τον ασφαλή απεγκλωβισµό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόθεση ορισµένων κρατών-µελών να συµπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερµηνείς για τις ελληνικές δυνάµεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειές τους. «Αναφορικά µε την κατάσταση στη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραµµίσει την ανάγκη σχηµατισµού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης… Οι Ταλιµπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεµελιώδη δικαιώµατα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των µειονοτήτων», υπογράµµισε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των µεταναστευτικών ροών και επεσήµανε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα στάθηκε στην ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισµένης στάσης στο ζήτηµα της µετανάστευσης και σηµείωσε πως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση αυτού του ζητήµατος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ν. Χαρδαλιάς και Τζέφρι Πάιατ κοντά στους πιλότους των ελικοπτέρων πυρόσβεσης

Χ. Θεοχάρης: Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα – Πάνω από 6 εκατ. τουρίστες μέχρι στιγμής

Βόρεια Μακεδονία: Άρχισε η έκδοση ταυτοτήτων με το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ