Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κολοκυθάκια και πιπεριές γεμιστά, με ωραία σάλτσα αυγολέμονο από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Ένα καλοκαιρινό ελαφρύ φαγάκι για σήμερα, αρκετά εύγεστο και σχετικά εύκολο…

Ας το φτιάξουμε….

Αρχικά να πούμε, ότι τα κολοκυθάκια μας πρέπει να είναι μεγαλούτσικα και πιο πολύ στο πάχος και όχι στο ύψος.

Τα πλένουμε και τα αδειάζουμε απ την σάρκα τους, πιστεύω να το έχετε ξανακάνει αυτό το … σπορ, υπάρχει ειδικό εργαλειάκι, αλλιώς και μ ένα στρογγυλό, μη κοφτερό μαχαίρι γίνεται ωραιότατα το άδειασμα.

Την σάρκα απ τα κολοκυθάκια μας, την βάζουμε στο μούλτι και την πολτοποιούμεαν σας αρέσει βάλτε και λίγο κρεμμυδάκι μαζί, εγώ πάντως δεν βάζω, νομίζω πως δεν του πάει…

Ανοίγουμε και τις πιπεριές μας, όπως όταν κάνουμε τα κλασσικά γεμιστά μας.

Σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε την σάρκα απ τα κολοκυθάκια μας, λάδι, αλάτιπιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και λίγο βασιλικό, ξερά αυτά φυσικά, και συμπληρώνουμε με ρύζι γλασέ, ανάλογα με τον αριθμό που θα γεμίσετε, κανονίζετε και την ποσότητα του ρυζιού.

Ανακατεύετε καλά καλά και τα γεμίζετε ένα ένα, όχι μέχρι επάνω, ξέρετε εσείς… ναχουν λίγο χώρο, γιατί το ρύζι μας θα φουσκώσει και τα τοποθετείτε όρθια μέσα στην κατσαρόλα.

Επειδή υπάρχουν κενά και για να μην μας γυρίσουν προς τα κάτω και χυθεί η γέμιση όταν θα βράζουν, ενδιάμεσα, βάζουμε χοντροκομμένες πατάτες και έτσι τα στηρίζουμε, αλλά είναι και πολύ νόστιμες μετά.

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Βράζουμελίγο νερό, διαλύουμεμέσα ένα κύβο λαχανικών, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, περίπου δυο πόντουςπριν τα σκεπάσει και τ αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για ώρα περίπου.

Λίγο πριν είναι έτοιμα, φτιάχνουμε την σάλτσα αυγολέμονο ως εξής…

Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε δυο φλιτζάνια νερό που έχετε διαλύσει ένα κύβο λαχανικών και ένα ακόμη φλιτζάνι, που θα πάρετε από τον ζωμό που υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα μας, από το βράσιμο των γεμιστών.

Μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι πιπέρι και δυο κρόκους αυγών καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε δυνατά να ανακατεύουμε, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, να είναι ρευστή, τότε, βάζουμε μέσα και χυμό από δυο λεμόνια και ανακατεύουμε.

Στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε και μια μικρή κουταλιά βούτυρο για την γεύση…

Σερβίρετε δυο κολοκυθάκια μια πιπεριά και περιχύνετε με αρκετή σάλτσα αυγολέμονο, είναι υπέροχα… η δε μυρωδιά της πιπεριάςτόσο δυνατή, που τα σκεπάζει όλα…

Συνοδεύεται μόνο με φρέσκο ψωμάκι, μια ποικιλία τυριών και λευκό παγωμένο κρασί…

 

.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ