Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία από την 28η Απριλίου, η βίαιη καταστολή των οποίων από την αστυνομία προκαλεί διεθνή κατακραυγή.
Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο για “41 πολίτες” και “ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου” νεκρούς στη διάρκεια των προηγούμενων δεκατριών ημερών. Προηγούμενος απολογισμός της αρχής έκανε λόγο για 27 νεκρούς.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, καταμετρά 849 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έχουν τραυματιστεί, οι 12 από σφαίρες, και 716 πολίτες που έχουν τραυματιστεί, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι εξ αυτών από σφαίρες.
Πρόκειται για τις πιο αιματηρές μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της δεξιάς Ιβάν Ντούκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις του 2019 και αυτές του 2020 εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας.
Το εύρος των κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο σε μια χώρα όχι πολύ συνηθισμένη στην κοινωνική διαμαρτυρία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιπέσει στη φτώχεια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μια χώρα, εξάλλου, που δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί δεκαετίες, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την μέχρι τότε οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Temblores και Indepaz από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τουλάχιστον 47 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων “39 εξαιτίας της αστυνομικής βίας”.
Οι καταγγελίες των καταχρήσεων από μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που τεκμηριώνουν πολλά βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιτείνουν την οργή στον δρόμο.
Μια πρώτη συνάντηση προχθές Δευτέρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που οργανώνει τις διαδηλώσεις, δεν έφερε το τέλος της κρίσης που γέννησε σχέδιο νόμου για την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
Η χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί σχεδόν 79.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.
Ο πρόεδρος Ντούκε φάνηκε να αντιμετωπίζει με ευμένεια “τη δυσανάλογη χρήση βίας” από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, κατήγγειλε η Τζένιφερ Πεδράσα, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης των φοιτητών και μέλος της Επιτροπής, καλώντας να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις σήμερα.
Ο Επίτροπος της κυβέρνησης για την ειρήνη, ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W ότι οι “καταχρήσεις της αστυνομίας” όχι μόνο “καταδικάζονται, αλλά θα καταλήξουν ενώπιον της δικαιοσύνης”, ωστόσο επέμεινε ότι διαπράττονται εγκλήματα “από πολίτες που τραυματίζουν άλλους πολίτες” και μέλη “των δυνάμεων επιβολής του νόμου”.
Διαβάστε επίσης
Μιανμάρ: Ο στρατός συνέλαβε 39 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι ευθύνονται για σειρά εκρήξεων