Με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα και την Ισπανία να λάβουν σύντομα μέτρα, με στόχο την επαρκέστερη προστασία των πολιτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ελλάδα και Ισπανία οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες εντός δύο μηνών, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πολίτες των δύο χωρών κινδυνεύουν από σωματιδιακή ρύπανση (PM10), η οποία μπορεί να προκαλέσει άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο.
Για τα σωματίδια αυτά ευθύνονται βιομηχανικές εκπομπές ρύπων, η κυκλοφορία και η οικιακή θέρμανση, ενώ σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη- μέλη οφείλουν να περιορίσουν την έκθεση των πολιτών σε αυτά τα σωματίδια, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί στις δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Κατά την αναφορά της Επιτροπής, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σωματιδιακής ρύπανσης από το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων εκθέσεων του 2012. Κατά συνέπεια, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από το 2005 και ζητά από τα δύο κράτη- μέλη να αναλάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση ώστε η περίοδος μη συμμόρφωσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.