Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κομισιόν: Παρουσίαση δέσμης μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στον απόηχο του σκανδάλου των Panama Papers, η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα σειρά νέων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Εν προκειμένω, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει μία νέα οδηγία η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση – χώρα προς χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- των λογιστικών και φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών εταιρειών, δηλαδή τα στοιχεία του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, καθώς και της φορολογικής τους βάσης και των φόρων που έχουν καταβληθεί στα διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης.

“Από τη στιγμή που διαθέτουν θυγατρική στην ΕΕ και έχουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, οι εταιρείες, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους- ευρωπαϊκή, αλλά επίσης αμερικανική, αυστραλιανή, κινεζική… – θα έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά”, επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και συντάκτης των ανωτέρω μέτρων, Πιερ Μοσκοβισί στην εφημερίδα Le Parisien.

“Για όσες δεν έχουν θυγατρικές στην ΕΕ, θα ζητούμε τις ίδιες πληροφορίες για τις συνολικές τους δραστηριότητές του ανά τον κόσμο απαιτώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους στις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων”, προσέθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση δε φαίνεται να ικανοποιεί πολλές ΜΚΟ που ζητούν, μεταξύ άλλων, περισσότερη διαφάνεια ως προς τις δραστηριότητές τους, όπως για παράδειγμα η οργάνωση “One” που υπογραμμίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μόνο οι μεγάλες εταιρείες καλούνται να δημοσιοποιούν αυτά τα στοιχεία για τις δραστηριότητές τους. Επίσης, τονίζεται η αδυναμία δημοσιοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκτός της ΕΕ, καθώς η δημοσιοποίηση στοιχείων περιορίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, θα είναι αδύνατον θα μάθουμε περισσότερα για τις δραστηριότητες των πολυεθνικών σε μεγάλο αριθμό φορολογικών παραδείσων και να έχουμε στοιχεία για πιθανούς μηχανισμούς φοροδιαφυγής”, δηλώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Παράλληλα, αναμένεται πρόταση από πλευράς της Κομισιόν περί “κατάρτισης εντός διαστήματος έξι μηνών της ευρωπαϊκής μαύρης λίστας των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ