Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Κομμένα τα φιλιά και το σεξ προσωρινά λόγω κορονοϊού» λένε οι ειδικοί

Όχι φιλιά, όχι χειραψίες, όχι και σεξ; Την ώρα που επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιές συνθήκες εμφανίστηκε ο κορονοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σεξ και κορονοϊού.

Της Αλεξίας Σβώλου

Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σεξουαλική επαφή.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται – αν εμφανιστούν – συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Πιο πολύ άνδρες νοσούν από ό,τι γυναίκες.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους. Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε σε μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε συνεργασία με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Όπως λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Στην πόλη Wuhan οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός, που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα».

Οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ξεκίνησαν έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια για τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, που συνηθίζονται σε μια περίοδο, που η Κίνα αλλάζει τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της. Και αρχίζει να διαφαίνεται πως οι νέες γενιές από την πολιτική του ενός παιδιού πέρασαν στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού της χώρας, βλέποντας ότι η οικονομία της θα μεγαλώσει μόνο με την αύξηση νέου και υγιούς πληθυσμού.

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μετέτρεψε την παραδοσιακή Κίνα σε μια χώρα, που δεν ξεχωρίζει από τις σύγχρονες βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Έτσι, μαζί με την υπερκατανάλωση, ήρθε και η ανάγκη για πολλά παιδιά, αλλά και η χαρά και η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής, όπως περίπου συνέβη και την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αμερική.

Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων – εκτός από τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή – και την παράμετρο της σεξουαλικής επαφής.

Να ενημερώνει, δηλαδή, τον πληθυσμό πως η σεξουαλική επαφή είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου. Γιατί οι άνθρωποι, εκτός από ανταλλαγή υγρών με τον βήχα και από απόσταση ενός μέτρου, όπως ξέρει πλέον όλη η παγκόσμια κοινότητα, έχουν σωματικές επαφές, φιλιούνται και ανταλλάσσουν υγρά κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Ο Dr Long Tian επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η αποχή για μια μικρή περίοδο από το σεξ δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα για το ανθρώπινο είδος. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορονοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, την περίοδο που υπάρχει έξαρση».

Αν κάποιος έχει τον κορονοϊό, με ήπια, έστω, συμπτώματα, καλό θα είναι να μην κάνει σεξ μέχρι να γίνει εντελώς καλά, λένε οι ειδικοί, για να μην κολλήσει και τον ερωτικό του σύντροφο. Έτσι κι αλλιώς, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπάνια έχει τη διάθεση ή πολύ, δε, περισσότερο την ενέργεια να κάνει σεξ.

«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τον κορονοϊό, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Και προσθέτει: «Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει ή ακόμη και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας, είναι εξαιρετικά απίθανο. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε, ακόμη κι αν υποψιάζεστε, ότι τον έχει ο ένας από σας».

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μέρες προτού εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο, που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής.

Τώρα ίσως σκέφτεστε «τουλάχιστον ένα φιλί δεν μπορώ να δώσω»; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Όχι! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ