Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Το βλέμμα μας είναι μπροστά και τα πόδια μας στη γη»

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Με τη νέα πολιτική σεζόν να έχει ξεκινήσει ήδη δυναμικά και τις εξελίξεις να αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον φετινό χειμώνα στον πολιτικό στίβο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλά στο eReportaz  σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από “αλλεπάλληλα ψέματα”, εκφράζει την άποψη του για τα λάθη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ημέρα εγκαινίων η χθεσινή (Σάββατο 9 Σεπτέμβρη) για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  και ο κ. Κυρανάκης αποκαλύπτει ορισμένα σημεία-κλειδιά των εξαγγελιών που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης εν όψει της επικείμενης ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Τραγάκη που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων με την άμεση παρέμβαση και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέσα από την συνέντευξή του στο eReportaz ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και ως νέος πολίτης, διατυπώνει το μήνυμα που θα απηύθυνε ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ:

Ο Σεπτέμβριος μπήκε για τα καλά εγκαινιάζοντας μια νέα σεζόν και στη πολιτική σκηνή της χώρας. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον της Ελλάδας: Βλέπετε κάποιο φως στο τούνελ, ή θεωρείτε πως ενδέχεται να βρεθούμε σε κάποιο αδιέξοδο;

 

Από την στιγμή που υπάρχει μια αντιπολίτευση που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και καλεί τους επενδυτές να φέρουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα χωρίς να εκπέμπει στείρα και γενικώς αρνητικά μηνύματα προς το εξωτερικό, και από την στιγμή που διαφαίνεται μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, σίγουρα οι Έλληνες μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

 

Το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται ιδιαίτερα στη λήξη της κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα, με το καλοκαίρι του 2018- σύμφωνα με δηλώσεις τους- να σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για την οικονομία της. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε για ένα «τέλος στην περιπέτεια για την Ελλάδα». Εσείς από την πλευρά σας παρατηρείτε σημάδια ανάκαμψης; Πλησιάζουμε προς το τέλος της κρίσης;

 

Το ότι επαναλαμβάνει συνεχώς ο κύριος Τσίπρας το ίδιο ψέμα, ότι δηλαδή τελειώνουν τα μνημόνια, δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται και στην πραγματικότητα. Το τρίτο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 τελειώνει όντως τον Αύγουστο του 2018, όμως ξεχνά να αναφέρει ότι υπέγραψε ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο συνοδεύεται από μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, με μια μεγάλη μείωση συντάξεων που εφαρμόζεται από 1/1/2019 και μια μεγάλη μείωση του αφορολόγητου που αρχίζει τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται δηλαδή για μια σειρά από νέα μέτρα που μειώνουν τα εισοδήματα των Ελλήνων. Όλα αυτά μαζί και άλλα πολλά, αποτελούν το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο αρχίζει ουσιαστικά από τη στιγμή που ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων και τελειώνει όταν ολοκληρωθεί και η δέσμευση για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή το 2022.

 

Ο κύριος Τσίπρας πέρυσι στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε από το βήμα της Έκθεσης ότι θα φέρει χαμηλότερα πλεονάσματα 2,5% για το 2018 και 2% για το 2020. Τελικά όμως υπέγραψε και ψήφισε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 όπως σας ανέφερα και προηγουμένως. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει πολύ λιγότερος χώρος δημοσιονομικά, υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη λιτότητα, όπως και πολύ μικρότερο περιθώριο για μείωση των φόρων, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ελαφρύνσεις για τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για να υλοποιήσει όλα όσα είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Κάνετε συνεχώς λόγο ως αντιπολίτευση για λάθη της κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα. Ποια θεωρείτε σύμφωνα πάντα με την άποψη σας ότι είναι τα σοβαρότερα;

 

Η διακυβέρνηση Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο, το εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη όπως το ονομάζουμε, ήταν πραγματικά καταστροφική για τη χώρα. Κόστισε στην ελληνική οικονομία πάνω από 100 δις, κάτι που δεν το ισχυριζόμαστε απλώς εμείς, αλλά το αναφέρει η ομάδα του ESM. Κόστισε σε πράγματα τα οποία βιώνουμε ακόμα ως ελληνική κοινωνία, όπως τα Capital Controls, κλονίζοντας παράλληλα και την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία. Και χάθηκε όχι μόνο χρόνος, αλλά και χρήματα από τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ένα απλό νούμερο: Σήμερα, το ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι κατά 30 δις ευρώ μεγαλύτερο, κάτι που σημαίνει ότι από το ΑΕΠ -εφόσον κατά μέσο όρο όλες οι ελληνικές οικογένειες έχουν πρόσβαση στην ανάπτυξη της οικονομίας- αντιστοιχούν περίπου 5.000-5.300 ευρώ σε κάθε οικογένεια ετησίως. Αυτά είναι χαμένα χρήματα από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.

 

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν σημειωθεί, ωστόσο τα ψέματα δεν έχουν σταματήσει. Και ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας είπε πολλά ψέματα, και στην ΔΕΘ του 2015 ειπώθηκαν εξίσου πολλά ψέματα, αλλά και το 2016 όπου μάλιστα δεσμεύτηκε για πράγματα τα οποία ουδέποτε έγιναν πράξη. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πέρυσι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε ότι θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, θα υπάρξουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα έχουμε ανάπτυξη το 2016 και θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς κανένα νέο μέτρο. Και στους τέσσερις αυτούς στόχους που έθεσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, απέτυχε.

 

Παρόλα αυτά όμως δεν θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αλλά εν τέλει αυτό δεν συνέβη;

 

Έχουν αφήσει όμως πολλές ελληνικές οικογένειες να χρεοκοπήσουν. Οι πολίτες χάνουν τις δουλειές τους επειδή μπαίνουν λουκέτα σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχει αύξηση των κόκκινων δανείων στα νοικοκυριά που αδυνατούν να τα ξεπληρώσουν, ενώ αρκετοί δεν είναι σε θέση ούτε να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία. Αν ο κύριος Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, θεωρούν πως όλο αυτό συνιστά επιτυχία, τότε είναι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

 

Ας διατυπώσω σε αυτό το σημείο μια υποθετική ερώτηση. Αν αύριο διεξάγονταν εκλογές και η παράταξη σας κέρδιζε την εμπιστοσύνη και την ψήφο σύσσωμου του ελληνικού λαού ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες που θέτει και υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία;

 

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί θα είναι το φορολογικό. Ένα νομοσχέδιο το οποίο καταρχάς θα απλοποιεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα, θα φέρει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 30% στα δύο πρώτα χρόνια, μειώσεις στο 20% από το 29% που πληρώνουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, μειώσεις φόρου για τα μερίσματα και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις που θα αφορούν την μεσαία τάξη αλλά και τους χαμηλόμισθους. Φυσικά πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι το θέμα της ασφάλειας για τους πολίτες ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε οι Έλληνες να ζουν με το φόβο ότι θα τους κάψουν ζωντανούς ενώ βρίσκονται στο τρόλεϊ, ή οι καταστηματάρχες να φοβούνται ότι θα καταστρέψουν τις περιουσίες τους. Τρίτη προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά από τη θητεία του ότι απαιτείται μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών για καταστεί ευκολότερη η ζωή των πολιτών. Φυσικά, πέρα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, η πολιτική μας θα έχει πάντα ένα πρόσημο υπέρ της νέας γενιάς. Θέλουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας και επιδιώκουμε η νέα γενιά να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες.

 

Ως προς το πρώτο σκέλος της απάντησης σας κ. Κυρανάκη: Αναφερθήκατε στο κομμάτι της φορολογίας ότι δηλαδή θα επιχειρήσετε μέσω του προγράμματος σας μια σημαντική μείωση της σε διάφορους τομείς. Πως όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εφόσον όπως τονίσατε και εσείς προηγουμένως έχουμε ήδη δεσμευτεί ως χώρα μετά την υπογραφή νέου προγράμματος; Κατά πόσο είναι εφικτό αλλά και με ποιους τρόπους;

 

Φυσικά και είναι δυνατό να συμβεί. Έχουμε ήδη φτιάξει έναν κατάλογο με περικοπές δαπανών από το δημόσιο, οι οποίες είναι απόλυτα εφικτές στην υλοποίηση τους ώστε να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι και να μειωθούν οι φόροι. Όσο μειώνεις τις δαπάνες, τόσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και για μειώσεις στους φόρους. Επιπλέον, το δεύτερο κομμάτι που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να διαπραγματευτούμε πλεονάσματα ύψους 2% για τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει πώς αν επιτευχθεί, θα εξοικονομηθούν δις ευρώ τα οποία εμείς θέλουμε να τα αντιστοιχήσουμε με μειώσεις φόρων.

 

Λίγα λόγια για την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και τι το διαφορετικό έχετε να προτείνετε ως κόμμα, στην φετινή της σας συμμετοχή.

 

Βασική στόχευση φέτος στη ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να περιγράψει την Ελλάδα την οποία οραματίζεται και τους τρόπους για να ξεφύγουμε από αυτό τον κύκλο μιζέριας που έχουμε εγκλωβιστεί με την τωρινή κυβέρνηση. Συζητάμε διαρκώς για θέματα όπως η αξιολόγηση, τα μνημόνια κλπ., θα πρέπει όμως να εντάξουμε στην ατζέντα μας και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα για την ελληνική κοινωνία, όπως για παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το σύγχρονο δημόσιο σχολείο τα επόμενα χρόνια, όπως και το πανεπιστήμιο για να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος πρόσφατα σε πρωτοετείς φοιτητές είπε πως «θέλω η δική σας γενιά να γίνει καλύτερη από τη δική μου». Αυτό δείχνει το πώς οραματίζεται ότι θα γίνει  Ελλάδα από τη στιγμή που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησής. Η ομιλία του φέτος θα έχει θετικό πρόσημο. Θα αναφερθεί και στις φοροελαφρύνσεις, όμως το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο αύριο και τα πόδια μας φυσικά πατάνε στη γη, γιατί για οτιδήποτε δεσμευόμαστε θέλουμε να υπάρχει και ένα σχέδιο το οποίο θα είναι υλοποιήσιμο.

 

Ωστόσο, αποτελεί σχεδόν κοινή παραδοχή ότι ο Έλληνας έχει χάσει το ενδιαφέρον αλλά και την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς. Η φράση «όλοι ίδιοι είναι» κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που πλέον δύσκολα θα πάει ακόμα και να ψηφίσει. Το χαμένο αυτό έδαφος πως κερδίζεται;

 

Δεν είναι αδικαιολόγητη η άσχημη αυτή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στον Έλληνα για την πολιτική. Το πολιτικό σύστημα γενικά ευθύνεται για την πολύ κακή εικόνα που έχει σχηματιστεί, όπως επίσης και ο χώρος των media. Αν υπήρχε μεγαλύτερη νηφαλιότητα, ηρεμία και περισσότερα επιχειρήματα, αν δεν είχαμε τον λαϊκισμό που επικρατεί σήμερα, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Ωστόσο εμείς κάθε μέρα που περνά θέλουμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη ακόμα και ενός Έλληνα παραπάνω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έχει επισκεφθεί σχεδόν όλη την Ελλάδα, κάνει κάθε 10 μέρες περίπου περιοδείες και συνομιλεί με τον απλό κόσμο παντού, για να έχει ο ίδιος τη γνώση σχετικά με το τι βιώνουν οι Έλληνες από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη σχηματίζοντας μια ευρύτερη εικόνα για τις ανάγκες και τα θέλω τους.

 

Ας αναφερθούμε στο θέμα που απασχόλησε αρκετά την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και δεν είναι άλλο από τις δηλώσεις του κ. Τραγάκη. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού του ζητήματος που προέκυψε αλλά και για την απόφαση που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να κληρονομεί μια βουλευτική έδρα και -πολύ περισσότερο- δεν μπορεί κανείς να ορίζει τον εαυτό του ως υποψήφιο. Ό,τι σχόλιο και να κάνω πάνω σε αυτό θα είναι περιττό. Η αντίδραση του κόσμου είναι πολύ θετική, καθώς είδαν ξανά στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη πως όλα όσα έλεγε προεκλογικά τα εννοούσε. Είχε δεσμευτεί τότε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανήκει στα μέλη της και ότι δεν υπάρχουν βαρόνοι και κληρονομικότητες. Το κόμμα ανήκει σε όλους. Η νέα αυτή νοοτροπία χαροποιεί και εκπλήσσει ευχάριστα τον κόσμο.

 

Ο κινητήριος μοχλός της κοινωνίας είναι φυσικά οι νέοι, οι οποίοι όμως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πλήγμα που βιώνει η Ελλάδα της κρίσης και δεν είναι άλλο από την ανεργία. Τι θα προτείνατε εσείς ως Νέα Δημοκρατία για ουσιαστική λύση στο πρόβλημα καθώς τα ποσοστά της ανεργίας συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλό σημείο;

Φέτος θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα βήματα τα οποία θα δώσουν το χώρο στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν ακόμα και με τον ίδιο τον προϋπολογισμό, περισσότερους νέους ανθρώπους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας οι οποίες θα αμείβονται κανονικά και όχι με τους όρους της γενιάς των 360 ευρώ που έχει επιβάλλει ο κ. Τσίπρας. Οπότε η μείωση της φορολογίας που προανέφερα θα συντελέσει σε αυτές τις αλλαγές.

 

Η δεύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που σήμερα παραμένει άνεργο. Θα πρέπει να γίνει μια συνολική έρευνα για τις δεξιότητες και τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων, ώστε να δημιουργηθούν έπειτα προγράμματα μετεκπαίδευσης τα οποία θα αντιστοιχηθούν στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, στόχος μας είναι να αναμορφώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου πάνω από τα μισά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ανάγκη να γίνει πιο δυναμικό και εξωστρεφές, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των νέων και της αγοράς εργασίας. Εξίσου τεράστιας σημασίας είναι και η προσέλκυση ξενών επενδύσεων. Αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη μας, αν σας ζητούσα να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ποιο θα ήταν αυτό;

 

Το μήνυμα μου προς τον Αλέξη Τσίπρα θα το διατυπώσω ως ένας νέος άνθρωπος. Δεν θέλουμε η γενιά μας να γαλουχηθεί και να μεγαλώσει μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που θα θεωρείται ως κανονικό φαινόμενο το να λες ψέματα επειδή είσαι πολιτικός. Θα πρέπει η επόμενη γενιά πολιτικών να μεγαλώσει με βασικές αξίες τη συνέπεια, την αλήθεια, με όλα αυτά που ζητά ο ελληνικός λαός από τους πολιτικούς και όχι με όσα έχουμε μέχρι τώρα δει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ