Ήταν η καλή είδηση της εβδοµάδας που πέρασε. Ο µαθητής της Γ’ Λυκείου της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, κατάφερε να γίνει δεκτός από το Yale, ένα από τα κορυφαία πανεπιστηµιακά ιδρύµατα του κόσµου, αλλά και να εξασφαλίσει υποτροφία 97%, γεγονός για το οποίο τον συνεχάρη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επικοινώνησε µαζί του!
Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Ο μαθητής-διάνοια Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος μιλάει στην «Μ» για την υποτροφία με 97% στο εμβληματικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τα συναισθήματά του
Το email
Το καλό νέο έφτασε στο email του λίγο µετά τις 02:00 τα ξηµερώµατα της 7ης Απριλίου και όπως εξοµολογείται στην «Μπαµ στο Ρεπορτάζ»: «Στην αρχή δεν το άνοιξα το µήνυµα µπροστά στους γονείς µου, γιατί ήταν το τελευταίο πανεπιστήµιο που είχε αποµείνει από αυτά που είχα στείλει αίτηση, µε κάποια από αυτά να µε έχουν βάλει στη λίστα αναµονής. Όταν άνοιξα το ηλεκτρονικό µήνυµα εµφανίστηκε ένα «congratulations» και η φωτογραφία ενός… µπουλντόγκ. Ήταν ο Handsome Dan, η µασκότ του Yale! Άρχισα να φωνάζω µέσα στη νύχτα, οι γονείς µου και τα αδέλφια µου το κατάλαβαν και ζητωκραύγαζαν…». Όσο για τη γιαγιά του, άναψε κεράκι στην Παναγία. «Έχει πει ότι θα µου φέρνει ταπεράκι µε κούριερ» αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος.
Η φοίτηση στο συγκεκριµένο πανεπιστήµιο ήταν στόχος ζωής για εκείνον και όπως µας είπε, φέτος οι πιθανότητες εισαγωγής στο Yale είναι πολύ µικρές, κάτω από 4%, και ακόµα µικρότερες για τους ξένους φοιτητές. «Ουσιαστικά είναι κάτι για το οποίο προετοιµάζοµαι τα τελευταία χρόνια» αναφέρει εξηγώντας πως µε τα ετήσια δίδακτρα στον τοµέα που επέλεξε να είναι 88.000 δολάρια, ο ίδιος έχει καταφέρει να κερδίσει υποτροφία που καλύπτει το 97%! Ο νεαρός έγινε δεκτός στην Πολυτεχνική σχολή του συγκεκριµένου πανεπιστηµίου µε υποτροφία και θέλει να γίνει µηχανολόγος µηχανικός.
Ο ίδιος θέλει να τονίσει τη βοήθεια που πήρε από το πρόγραµµα «Study USA» της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα από τον καθηγητή του στη Φυσική, Νίκο Πεγιόπουλο. «Ήµουν σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά επέλεξα να πάω εκεί λόγω του συγκεκριµένου προγράµµατος. Μάλιστα όσοι µαθητές το παρακολουθούν περνούν στο πρώτο ή στο δεύτερο πανεπιστήµιο της επιλογής τους» πρόσθεσε.
Τηλεκπαίδευση
Τον ρωτήσαµε πώς είδε την εµπειρία της τηλεκπαίδευσης. «Θεωρώ ότι ο µαθητής που θέλει να δουλέψει θα το κάνει είτε είναι διά ζώσης είτε µέσω τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, αλλά όπως µου λένε φίλοι µου, κάποιοι µαθητές δεν δίνουν το ίδιο βάρος σε σχέση µε την παρακολούθηση από κοντά. Έχει πάντως και τα προτερήµατά της. Με την τηλεκπαίδευση είχα παραπάνω χρόνο να διαβάσω. Γενικά ήµουν πιο παραγωγικός και µε το σχολείο αλλά και µε τις άλλες δραστηριότητες στις οποίες συµµετέχω». Ο ίδιος από τότε που άνοιξαν ξανά τα λύκεια παραµένει εσώκλειστος στους κοιτώνες της σχολής. «Χάρηκα πάρα πολύ που ήρθα και πάλι στη σχολή. Κάναµε το self test και ήρθαµε στο σχολείο που µου είχε λείψει, όπως και οι φίλοι µου» συµπλήρωσε.
Καραντίνα
«Εγώ δεν αντέχω την καραντίνα. Θα ήθελα να ανοίξουν τα µαγαζιά, να πάω για καφέ µε έναν φίλο µου, αλλά όταν τα κρούσµατα αυξάνονται τόσο πολύ τι να κάνουµε; Είναι δίκοπο µαχαίρι».
Ο ίδιος δεν έχει ίδια γνώµη για το επίπεδο της δηµόσιας εκπαίδευσης στη χώρα µας, καθώς όλα τα χρόνια σπούδαζε µε υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία. «Έχω ακούσει από φίλους µου για δηµόσια σχολεία που είναι πολύ καλά και για άλλα που δεν έχουν καθηγητές ή αυτούς που έχουν δεν βοηθούν τους µαθητές τους να προοδεύσουν. Πρέπει να είσαι τυχερός. Προσωπικά δεν χρειάστηκε να κάνω φροντιστήριο». Όσο για τα ελληνικά πανεπιστήµια: «Το επίπεδό τους είναι αξιόλογο, έχουµε κάποιους εξαιρετικούς καθηγητές οι οποίοι προσπαθούν για το καλύτερο. ∆υστυχώς στα ελληνικά ΑΕΙ δεν δίδονται οι ίδιοι πόροι στους φοιτητές για έρευνα, για συµµετοχή σε διάφορα projects. Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όλοι οι σπουδαστές συµµετέχουν σε ερευνητικά προγράµµατα και έτσι φεύγοντας από το πανεπιστήµιο έχουν πάρα πολλές εµπειρίες και βιώµατα».
Προοπτικές
Επιπλέον, όπως σηµειώνει ο Κωνσταντίνος και οι προοπτικές εξέλιξης είναι άλλες: «Ένας µηχανικός και την καλύτερη δυνατή δουλειά να έχει στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο µε το να είναι στην Google στις νέες τεχνολογίες, όπου βοηθά στην καινοτοµία και στην ανάπτυξη» τονίζει.
Δεκάδες οι διακρίσεις του σε µαθηµατικούς διαγωνισµούς
Ο 17χρονος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και µεγάλωσε στην Καλαµαριά. Έχει δεκάδες διακρίσεις σε µαθηµατικούς διαγωνισµούς, την πρώτη θέση στην Ολυµπιάδα Επιστηµών και άριστους βαθµούς.
Είναι ο δεύτερος µαθητής της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, σε διάστηµα δύο ετών, που γίνεται δεκτός µε υποτροφία από το συγκεκριµένο αµερικανικό πανεπιστήµιο. Όνειρό του είναι να σπουδάσει µηχανολόγος µηχανικός, να κάνει τουλάχιστον ένα µεταπτυχιακό και να αναζητήσει εργασία ως µηχανικός στον «µαγικό» κόσµο της Formula 1.
Ο ίδιος είναι ο αρχηγός της οµάδας ροµποτικής Velo CT της ΑΓΣ, η οποία συµµετέχει στον παγκόσµιο διαγωνισµό «F1 in schools». «Είχαµε φτιάξει ένα µίνι µοντέλο Formula 1 σε αναλογία περίπου 1/30. Πέρυσι είχαµε βγει καλύτερη πρωτοεµφανιζόµενη οµάδα στον διαγωνισµό. Φέτος έχουµε στόχο να προκριθούµε στους παγκόσµιους τελικούς και να πάρουµε και κάποιο βραβείο στον εθνικό τελικό».
Από µικρός του άρεσαν τα ροµπότ, αλλά αυτό µε το οποίο παθιάζεται εκτός από τη Formula 1 είναι το ποδόσφαιρο και ως Θεσσαλονικιός είναι οπαδός του ΠΑΟΚ. Επιπλέον είναι ενεργό µέλος της «Ελληνικής Οµάδας ∆ιάσωσης», µε συµµετοχές σε διάφορα γεγονότα του παραρτήµατος των Νέων Μουδανιών (Μαραθώνιους κ.λπ.). Φέτος είχε σκοπό να κάνει περαιτέρω εκπαίδευση στη διάσωση στο βουνό, αλλά λόγω κορωνοϊού δεν τα κατάφερε.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη 23χρονος, μέλος σπείρας που έκλεβε καλώδια από μετασχηματιστές – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.