Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλεί «διπλά» τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρα, σε επιτροπές της Βουλής, μεγαλώνοντας την ένταση που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους, μετά και τη μη προσέλευσή του σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας δεν παρευρέθη σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, επικαλούμενος υποχρεώσεις που απορρέουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας, και προτείνοντας επτά ημερομηνίες εντός Ιουλίου που θα μπορούσε να συνδράμει στις εργασίες της επιτροπής (6,7,9.10,20,21,23).
Ωστόσο, η κ. Κωνσταντοπούλου, προτάσσοντας την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης Siemens, αλλά και των εξηγήσεων που σύμφωνα με την ίδια πρέπει να δώσει ο κ. Στουρνάρας για το περιεχόμενο της πρόσφατης νομισματικής έκθεσης , δε φαίνεται να συμφωνεί με την απάντησή του, και τον ξανακαλεί τον ερχόμενη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, κάλεσε ξανά τον κ. Στουρνάρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΔΕΚΟ την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την νομισματική έκθεση, και την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens.
Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε και εκείνες τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπουν ακόμα και την βίαιη προσαγωγή στην Επιτροπή του διοικητή της ΤτΕ, σε περίπτωση που αρνηθεί να προσέλθει.
Ως εκ τούτου, πρότεινε και έγινε δεκτή η πρόταση από την πλειοψηφία να παρουσιαστεί ο κ. Στουρνάρας την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την Προέδρο της Βουλής επισημαίνοντας: «Αυτή την ώρα η χώρα, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες διεξάγουν την τελική φάση μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης από την έκβαση της οποίας θα καθοριστούν πολύ περισσότερα από όσα συζητάμε σήμερα. Γι αυτό και έχει σημασία ο τόνος και τα επιχειρήματα που διατυπώνουμε όπως επίσης έχει σημασία η όψη ποινικοποίησης και δικαστικοποίησης μιας υπόθεσης που συζητά η επιτροπή μας».
«Δεν είναι θέμα 2-3 ημερών για να στήσουμε καυγά. Ο ίδιος προτείνει 6-7 Ιουλίου. Έχει σημασία ο τρόπος που αναπτύσσουμε τα επιχειρήματα μας σε σχέση με το τι διακυβεύεται σήμερα. Εγώ θα έλεγα να έρθει και πριν τις 6 αν ο ίδιος μπορεί. Αν έχει όμως συνεδριάσεις με ΕΚΤ ας έρθει στις 6.7. Δεν θα γίνει και τίποτα για 2-3 ημέρες καθυστέρηση», πρόσθεσε ο ίδιος.