Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κοντά σε συμφωνία

Η «σιγή ιχθύος», που συμφώνησαν να τηρήσουν οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων χθες στις Βρυξελλες, φαίνεται να ενισχύουν τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά και τους εταίρους να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και όπως απαιτούσε επίμονα η Αθηνα τις τελευταιες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό του «νόμου της σιωπής» που επιβλήθηκε ξαφνικά ότι ο μεν πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την προγραμματισμένη για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, συνέντευξη τυπου, αρκούμενος σε μια σύντομη δήλωση, με την οποια εξέφρασε την αισιοδοξία και την εκτίμηση οτι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, η δε Άνγκελα Μερκελ, με την οποια ειχε την πρώτη συναντηση, έκανε μονο μια αναφορά στο θέμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να μην ξεμείνει απο ρευστό η Ελλάδα.

Στάση σιωπής τήρησαν και οι Φρανσουά Ολαντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους ο κύριος Τσιπρας είχε συναντήσεις μετά τη Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης.

Η σιγή ασυρμάτου αυτή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες εκείνες – γιατί υπήρχαν και οι αντίθετες – ότι ελληνική κυβέρνηση και εταίροι είναι σε καλό δρόμο για μια συμφωνία. «Διαφορετικά, τουλάχιστον η ελληνική πλευρά, θα είχε κάθε λόγο να επαναλάβει τις πιεστικές δηλώσεις που έκαναν πριν τις χθεσινές διαβουλεύσεις, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παραγοντες, προειδοποιώντας τους εταίρους οτι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, παύει να ισχύει οτιδήποτε σχετικό με την 20ή Φεβρουαρίου και όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ακόμα και οι εκλογές, είναι ανοιχτά.

Είχαν προηγηθεί ανεπίσημες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ότι η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ πήγε καλά, ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σοβαρή πρόοδος από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η Αθήνα περιμένει τώρα να προχωρήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη να επιτευχθεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνια, που θα είναι στηριγμένη στην μέχρι τώρα πρόοδο των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλαδα και θα δίνει ανάσα ρευστότητας και χρηματοδοτική ροή στη χώρα. Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον η συμφωνία επέλθει, θα καταβληθεί ένα ποσό για τις τράπεζες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί πλήρως το σύστημα, καθώς και μια υποδόση απο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε η χώρα να πάει με ασφάλεια έως τον Ιούνιο, που εχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για το επόμενο τριετές προγραμμα – νέο μνημονιο κατά την αντιπολίτευση, συμβόλαιο για την ανάπτυξη κατά την κυβέρνηση.

Τα “αγκάθια”

Όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ φαίνεται ότι συμφωνείται πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται φέτος κοντά στο 1,5% πολύ μικρότερο απ’ ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο, όμως παρά τα αιτήματα των δανειστών η Ελλάδα δεν φαίνεται να κάνει πίσω σ τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν επεκτάθηκε πολύ, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό σε ερώτηση εάν είμαστε κοντά σε μια ενδιάμεση συμφωνία, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, δήλωση “είμαστε κοντύτερα απ’ ότι την προηγούμενη φορά.”.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group, το ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».

Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ