Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων ετέθη στην αποψινή συναντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα, που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς πάντως να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Κατα τ’ άλλα ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης συντάξεων και περικοπών ασφαλιστικών παροχών.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, που όπως εκτιμά, επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

«Ακούνε τις προτάσεις μας … Είμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος θα συνεχιστεί», είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας .

Νωρίτερα μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε  στην αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή που πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Έως σήμερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, (ν. 3863/2010) ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται:

α) όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους, οι περισσότερες των έξι,

β) όταν η επιχείρηση απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων, οι άνω του 5%, αρκεί να μην υπερβαίνουν τις 30. Η έγκριση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί διαβουλεύσεις και αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εργασίας χωρίς την οποία οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» και παρατήρησε ότι η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τους υπουργούς Εργασίας, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση αναδιάρθρωσης «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας».

Αντίθετα, υπογράμμισε, «οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση».

Σύμφωνα τέλος με τον υπουργό, στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη υποχρεώσεων από τον εργοδότη για τη στήριξη και την επανακατάρτιση των εργαζομένων που θα απολύσει, ώστε να είναι δυνατή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Επί τάπητος και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους

Στη συνάντηση με την Τρόικα ετέθη και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.

Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Η ελληνική πλευρά ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ