Η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Τα παραπάνω δήλωσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Ο κ. Κοντονής αναφέρει ακόμα ότι θα υλοποιηθεί η εκκρεμούσα από το 1981 σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ εκτιμά ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της επιτάχυνσης απόδοσης δικαιοσύνης τη δημιουργία δύο ακόμα πρωτοδικείων στην Αττική, ζήτημα που και αυτό εκκρεμεί από το 1981, στο Περιστέρι και στο Χαλάνδρι.
Προκειμένου, επίσης, να δημιουργηθούν συνθήκες ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής σημειώνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αφαιρεθεί δικαστική ύλη με την αποποινικοποίηση κάποιων αδικημάτων ήσσονος σημασίας, ενώ τα δικαστήρια δεν θα απασχολούνται πλέον με την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.
Σε ο,τι αφορά τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι είναι στις προθέσεις του η εισαγωγή περισσότερων εξαιρέσεων των ευεργετικών διατάξεων, η διαμεσολάβηση υπηρεσιακού ή δικαστικού συμβουλίου για ορισμένα αδικήματα, καθώς και η εκτεταμένη χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι), επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων, αλλά για όσα κριθεί απαραίτητο».
Ερωτώμενος σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά ότι η σύσταση τέτοιων επιτροπών φώτισε πτυχές υποθέσεων ακραίας διαφθοράς, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χαρακτηρίζοντας την υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «όνειδος για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το κράτος δικαίου».
Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης για την ποινική ευθύνη υπουργών είναι πρώτη της προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ο κ. Κοντονής λέει ότι αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, εκφράζει την ελπίδα η κ. Ράικου να προσδιορίσει και να κατονομάσει τα αναφερθέντα από την ίδια παράκεντρα εξουσίας και τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς κατά τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση του είναι δυσάρεστο να βλέπει μια ανώτερη εισαγγελική λειτουργό να παραιτείται και όχι να διώκει ποινικά όσους πιθανόν την εμπόδισαν στην άσκηση των καθηκόντων της.
Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής είπε ότι βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας «τόσο από ποσοτική άποψη, εξαιτίας του εκτεταμένου αριθμού των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών, όσο και από ηθική καθώς τα προηγούμενα χρόνια η πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία φτωχών συμπολιτών μας είχε καταστεί από δύσκολη μέχρι αδύνατη πολλές φορές, το σκάνδαλο, στο οποίο αναφερόμαστε, ξεπερνά κάθε όριο και αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα σήψης και διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια στο ελληνικό Δημόσιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ