Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κόντρα Ανδρουλάκη – Πλεύρη για το ΕΣΥ

Τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στο ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης μέσα στην πανδημία, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας κριτική κατά της Κυβέρνησης. Παράλληλα κωδικοποιεί, σε άρθρο του τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ένα νέο ΕΣΥ.

Στις προτάσεις Ανδρουλάκη, απαντά με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η κριτική Ανδρουλάκη στην Κυβέρνηση

Ο κ. Ανδρουλάκης ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση πως δεν χρηματοδοτεί το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σημειώνει ότι «στόχος των προτάσεων» που καταθέτει «είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάσουν ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών», όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Παρόν».

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας για την υγεία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια, όπου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα σχεδιάζει και θα αξιολογεί πολιτικές, θα επιτηρεί τους δείκτες υγείας του γενικού πληθυσμού και θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. «Δεν γίνεται να έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά ούτε ένα στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική», τονίζει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «σημαντικός πυλώνας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία, η δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως είναι κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και δημόσιων κέντρων αποκατάστασης».

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Ο κ. Ανδουλάκης προσθέτει πως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, με εθνικό σχεδιασμό προσυμπτωματικού ελέγχου χωρίς τα αυθαίρετα ηλικιακά όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γονιδιακό έλεγχο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση, όπως είναι η περίπτωση του καρκίνου του μαστού.

«Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους ιατρούς και αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών με αύξησή τους για να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων και να περιοριστεί το brain drain πάνω από 20.000 ιατρών τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει.

«Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προτάσεων είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο, το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι διαιώνισής τους. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Παρασκευάς Αυγερινός όταν έθεταν τον θεμέλιο λίθο στην πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής, σύγχρονο και λειτουργικό», καταλήγει π πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η απάντηση Πλεύρη

Με αφορμή το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για το νέο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα υγείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες. Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι αντιγραφή των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΠΦΥ ανασυγκροτείται με την εισαγωγή του προσωπικού γιατρού και ήδη 3.500 γιατροί και 4.500.000 πολίτες έχουν ενταχθεί στον νέο θεσμό. Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού. Στο νέο ΕΣΥ ήδη καταρτίζεται ο νέος χάρτης που λαμβάνει υπόψη τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, έχουν διασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή νοσοκομείων και κέντρων υγείας και μόνο για το 2022 προκηρύσσονται 6.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού ενώ δίνονται κίνητρα για τη νησιωτική Ελλάδα».

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας προχωρά τάχιστα και η τηλεϊατρική είναι πλέον πραγματικότητα σε όλα τα νησιά μας. Στην πρόληψη, για πρώτη φορά, πραγματοποιούνται οργανωμένα προγράμματα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία. Από το πρόγραμμα Φώφη Γεννήματα ήδη 2.411 γυναίκες διαγνώστηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο και ήδη είναι έτοιμα τα προληπτικά προγράμματα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων», προσθέτει ο υπουργός Υγείας.

«Στον εμβολιασμό αντιτασσόμαστε απέναντι σε αντιεπιστημονικές θέσεις με δύσκολες αποφάσεις και εκπονούμε προγράμματα ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη, επεκτείνοντας -μεταξύ άλλων- τον εμβολιασμό κατά του HPV και στα αγόρια. Εάν όλα αυτά στηρίζονταν και στη Βουλή από τον κ. Ανδρουλάκη θα ήταν πιο χρήσιμο από την τυπική αρθρογραφία και την αντιγραφή προτάσεων», καταλήγει ο κ. Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Ανδρουλάκης για 28η Οκτωβρίου: Mε αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό

Ν. Ανδρουλάκης: Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ