Κόψιμο των συντάξεων, και μάλιστα «μια και έξω» και όχι σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά, ζήτησαν οι επικεφαλής των Θεσμών, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, το ΔΝΤ απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, να δεσμευθεί η Αθήνα ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει «μια και έξω», με θεσμοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής, δηλαδή από το 2018, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή αυτών των μέτρων μαζί με τα «αντίμετρα» από το 2019 ή από το 2020 και μετά.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ – εγκριτικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ ζητεί τα εξής:
– Κατάργηση του προ εγκριτικού ρόλου του Υπ. Εργασίας στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων
– Αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8 – 10%
– Απορρίπτει κατηγορηματικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
– Ζητεί θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στη χώρα μας του lockout
– Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν τρεις σημαντικές διαφορές: πρώτον, στο μέγεθος του πακέτου, με τους δανειστές να αξιώνουν νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, δεύτερον, στην ισορροπία μέτρων-αντίμετρων και τρίτον στα εργασιακά.
Σημειώνεται τέλος ότι, αν και αυτός ο κύκλος των συνομιλιών θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε, οι επικεφαλής των Θεσμών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, καθώς σήμερα θα παραμείνουν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.
Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πακέτο
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Θεσμοί αναφέρουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» όσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο που θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, αλλά και πάνω σε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις – ειδικά για τον τραπεζικό τομέα.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχος να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
«Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα», σημειώνεται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν.
«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» καταλήγει η ανακοίνωση.