Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Κορυφαίοι Ν.Δ. υπέρ άμεσης εκλογής προέδρου

Η αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις του στο θέμα ηγεσίας της Ν.Δ., αλλά και ως προς το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, συνέντευξη του κ. Ευ. Μεϊμαράκη έθεσε σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό και προκαλεί και αντισυσπειρώσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Παρασκευής θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του σώματος, προκειμένου να λειτουργήσει ως πρόεδρος πλήρους ευθύνης και αρμοδιοτήτων για την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, η οποία περιλαμβάνει το πακέτο των προαπαιτουμένων, το νέο μνημόνιο και, κατά πάσα πιθανότητα, πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος δηλαδή θα ζητήσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ως πρόεδρος έως το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. την άνοιξη του 2016, ενώ, αν η πρότασή του δεν γίνει αποδεκτή, φέρεται αποφασισμένος να αναγγείλει την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. την Κυριακή 30 Αυγούστου. Σημειώνεται ωστόσο ότι, αν ο κ. Μεϊμαράκης λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση, στις σκέψεις του περιλαμβάνεται ακόμη και η αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου προκειμένου αυτός να αναδειχθεί από το συνέδριο και όχι από ανοιχτή διαδικασία, χωρίς να αποκλείει να είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Η στρατηγική του κ. Μεϊμαράκη απολαμβάνει την ισχυρή στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας, ενώ και στελέχη κοντά στον τέως πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά συμφωνούσαν ότι δεν είναι δυνατόν το κόμμα να εισέλθει σε εσωστρέφεια σε αυτήν τη συγκυρία. Ωστόσο, καταγράφονται ήδη αντιδράσεις. Ο κ. Μάκης Βορίδης επέμεινε (Βήμα FM) στην ανάγκη άμεσης εκλογής προέδρου, ακόμη και εντός Αυγούστου, ενώ στην ίδια γραμμή είναι, πλην του κ. Αδ. Γεωργιάδη, και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή των όρων εκλογής προέδρου και προκρίνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών το προσεχές δίμηνο. Ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός ολίγων μηνών και με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία επιδιώκει, κατά πληροφορίες, και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οσοι προκρίνουν την άμεση εκλογή προέδρου επιχειρηματολογούν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ν.Δ. θα εμφανιστεί πως ρίχνει λευκή πετσέτα, ενώ πρώην υπουργοί εμφανίζονται να δυσφορούν στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Μεϊμαράκη στην κούρσα εκλογής, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε θεματοφύλακας της διαδικασίας.

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών είναι συνεχείς, ενώ αίφνης ανέκυψε και θέμα ιδεολογικού προσδιορισμού. Ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθησε, στη συνέντευξη που παραχώρησε, τα χνάρια του «μεσαίου χώρου» που είχε εισαγάγει ο κ. Κ. Καραμανλής. Η θέση αυτή ερμηνεύτηκε και ως «απάντηση» της «παραδοσιακής-καραμανλικής» κεντροδεξιάς έναντι στελεχών όπως οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, οι σχέσεις των οποίων με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι ηλεκτρισμένες. Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε, μέσω Διαδικτύου, «σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ