Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα εμπορικά καταστήματα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, το εμπόριο έχει αποδείξει ότι τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως και να μπορεί να γίνει στις 8 Μαρτίου, καθώς το ζητά η αγορά γιατί έχουν εξαντληθεί όλα τα οικονομικά περιθώρια των επιχειρήσεων.
«Έχουμε κάνει πολύ υπομονή, υπάρχει κόπωση, ανησυχία και αγωνία για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τις συνέπειες στην οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας ότι ίσως τα στοιχεία που θα έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους, την εβδομάδα που θα διανύσουμε, θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα εμπορικά καταστήματα στις 8 Μαρτίου με τη μορφή super market, δηλαδή με είσοδο μέχρι 4 ατόμων ανά 100 τετραγωνικά, με περιθώριο τρίωρης μετακίνησης για αγορές, με μήνυμα στο 13032 που έχει ήδη σχεδιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν κάποιες εισπράξεις και να ρευστοποιήσουν το χειμερινό εμπόρευμα. Να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα στα ράφια και στις αποθήκες τους και να παραμείνουν βιώσιμες».
Σημείωσε μάλιστα, ότι οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν πλέον αποθεματικά για δύο μήνες ενώ έξι στις δέκα δεν έχουν καθόλου περιθώρια και οικονομικά αποθέματα.
Σχολιάζοντας την παράταση των εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου, είπε χαρακτηριστικά ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν συνοδευτεί από το άνοιγμα των καταστημάτων, τουλάχιστον για δύο με τρείς εβδομάδες μέσα στον Μάρτιο, καθώς από τον Απρίλιο και μετά κανείς δεν αγοράζει χειμερινά ρούχα η άλλα εποχικά είδη».
Υπογράμμισε πάντως, ότι η προσπάθεια όλων πρέπει να συνδυαστεί με το τι επιτρέπεται επιδημιολογικά και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και γι αυτό, όπως εξήγησε, έχουν προτείνει ο επιδημιολογικός χάρτης να έρχεται σε κοινή ”πλατφόρμα” με τον οικονομικό χάρη των δραστηριοτήτων της Αττικής.
«Καταλαβαίνουμε ότι είναι ανησυχητικό το ότι η Αττική παραμένει στο “κόκκινο”, ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ αλλά και κόπωση του Συστήματος Υγείας, από την πλευρά όμως, υπάρχει ένα οικονομικό περιβάλλον που αν δεν στηριχθεί και δεν του επιτραπεί να λειτουργήσει και να δουλέψει, η επόμενη ημέρα για πάρα πολλές επιχειρήσεις είναι αμφίβολη».
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και πως πρέπει να συνυπολογιστούν όλοι οι παράμετροι της πανδημίας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να επιδείξουν άπαντες αλληλοσεβασμό και αυτοέλεγχο εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην στήριξη της οικονομίας.
«Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα το συντομότερο δυνατό χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.