Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.
Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Διασωληνώθηκε, ο δεύτερος ο 53χρονος.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι τουλάχιστον 10 ημέρες.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
5 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Τι συμβαίνει με τα παιδιά θετικά στον ιό χωρίς συμπτώματα
Ανακοινώθηκαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Τελευταία ενημέρωση: Τι συμβαίνει με τα παιδιά που είναι θετικά στον ιό χωρίς συμπτώματα
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τους αρμοδίους τα παιδιά θετικά στον κορωνοϊό χωρίς συμπτώματα παραμένει πολύ υψηλό το ιικό φορτίο και μεταδίδουν τον ιό για πολλές ημέρες μπορεί και 20!
Αντίθετα στους ενήλικες 30-69 ετών φαίνεται ότι για 10 μέρες μεταδίδουν τον ιό.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους.
Τα 81 κρούσματα είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι είπε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, τέσσερα από τα συνολικά 84 κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης και παραμένει άγνωστο το πώς κόλλησαν την ασθενεία.
Τα παιδιά παρ’ ότι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα παρουσιάζουν για 10-14 ημέρες πολύ υψηλό ιικο φορτίο, που σημαίνει ότι μεταδίδουν πολύ τον ιό. Το κύριο μήνυμα: Με το παραμικρό σύμπτωμα καθόμαστε σπίτι. Έχουμε πολλαπλές εισαγωγές από το εξωτερικό και περιμένουμε έξαρση τις προσεχείς 2-3 εβδομάδες
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους με ρευματικά νοσήματα
Επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι θέλω να απευθυνθώ στους ηλικιωμένους σε κάθε παππού σε κάθε γιαγιά να καθίσουν σπίτι τους να παίρνουν πολύ σοβαρά τις συστάσεις του κράτους, τις συστάσεις των επιστημόνων. Όλοι οι ηλικιωμένοι ως ευπαθής ομάδα πρέπει να καθίσουν σπίτι τους.
Το υπουργείο Υγείας δεν θέλει να αγγίξει την πίστη, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένα ευρήματα που δείχνουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με σάλιο και κουτάλι. Συνεπώς ζητά από τους ηλικιωμένους να καθίσουν σπίτι τους. Κινδυνεύουν πολύ οι άνω των 70 ετών και όσοι είναι άνω των 80 ετών, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο. Άρα η λογική και η επιστήμη λέει να μην συγχρωτιστούν στην εκκλησία και να αποφύγουν τη Θεία κοινωνία.
Αυτή τη στιγμή ενισχύονται οι ΜΕΘ διότι φοβούνται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων στην Πάτρα ήδη μία πτέρυγα του νοσοκομείου θα νοσηλεύει μόνο ασθενείς με κορονοϊό. Ο χάρτης των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα περιλαμβάνει Αττική Θεσσαλονίκη Πάτρα Μυτιλήνη και Εύβοια Σε ό,τι αφορά τα hot spot επειδή υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν και εκεί κρούσματα έχουν καταστρώσει πλάνο με τον ΕΟΔΥ.
Τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού
Τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μετά τη σύσκεψη της επιτροπής.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε σήμερα τα κατωτέρω μέτρα:
Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.
Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η Επιτροπή θέλει να τονίσει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων, όπως αυτά τα 4 που ανέφερα, για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.
Στόχος μας, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.”