Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Αφήνει κουσούρια η λοίµωξη Covid-19;

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιµώξεων Πάνος Γαργαλιάνος- Κακολύρης, απαντά σε όλα όσα δεν συζητιούνται συχνά στα δελτία ειδήσεων για την λοίμωξη με Covid-19.

Της Αλεξίας Σβώλου

Με το κύμα της διασποράς του νέου κορωνοϊού στην ελ ληνική κοινωνία να φθίνει διαρκώς και να σβήνει (όπως ευελπιστούμε) πάνω στις αμμουδερές ακτές της πατρίδας μας, συνηθίζουμε τη νέα κανονικότητα της ζωής μας έχοντας βγει από αυτή την υγειονομική κρίση ελάχιστα λαβωμένοι (σε σύγκριση με άλλες χώρες) και πολύ σοφότεροι (σε σχέση με πριν). Ξέρουμε λοιπόν ότι η λοίμωξη Covid-19 απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς που έχουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα, αλλά και κάποιους νέους ανθρώπους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπερ-αντιδρά.

Διαβάστε επίσης:

Καπνιστές και ασθενείς ΧΑΠ: 79% και 196% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από την λοίμωξη με τον κορωνοϊό

Για να μάθουμε περισσότερα ωστόσο γι’ αυτήν τη νέα απειλή που ήρθε για να μείνει, «ανακρίνουμε» τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Πάνο Γαργαλιάνο- Κακολύρη, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ρωτώντας όλα όσα δεν συζητιούνται συχνά στα δελτία ειδήσεων. Ενας μεγάλος προβληματισμός των ανθρώπων που πέρασαν τη λοίμωξη Covid-19 είναι αν η ίδια η νόσος ή τα ισχυρά κοκτέιλ φαρμάκων που έλαβαν στο νοσοκομείο για να ξεφύγουν από το δίχτυ των βαριών επιπλοκών αφήνουν κάποιο κουσούρι στον οργανισμό.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Δεδομένα μακροχρόνιας παρακολούθηση των αναρρωσάντων από βαριά πνευμονία Covid-19 δεν υπάρχουν λόγω της μόλις 4μηνης εμπειρίας την νόσου. Στις προηγούμενες γνωστές επιδημίες SARS και MERS (από ιούς που είναι «ξαδελφάκια» του νέου κορωνοϊού) μερικοί ασθενείς είχαν προβλήματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και μυοκαρδιοπάθειας αλλά δεν είναι εύκολο να εξάγουμε συμπεράσματα από εμπειρία άλλων ιών.» Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι βαριά νοσούντες που ανέρρωσαν πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό για ένα ικανό χρονικό διάστημα αφού βγουν από το νοσοκομείο και πως το υπόλειμμα της νόσου είναι πιο έντονο σε όσους νόσησαν πιο βαριά.

Τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας δείχνουν ότι σε ποσοστό 70% όσοι νόσησαν βαριά από κορωνοϊό ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών ή είχαν υποκείμενα νοσήματα κι επειδή ως γνωστόν το γήρας «ου γαρ έρχεται μόνο», εύλογα σχηματίζεται στο μυαλό όλων η απορία ποιοι τελικά από όλους αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς κινδυνεύουν περισσότερο;

Σε αυτήν την ερώτηση ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης απαντά: «Είναι αυτονόητο και περιλαμβάνεται ακόμη και σε προγνωστικούς δείκτες εξέλιξης ότι οι ασθενείς με περισσότερες από δύο συννοσηρότητες και ιδιαίτερα πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, και εν ενεργεία ανοσοκαταστολή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή εξέλιξη, εφόσον νοσήσουν. Ωστόσο, οι ομάδες αυτές δεν μολύνονται πιο εύκολα γιατί προφυλάσσονται».

«Ξέρουµε από τους συγγενείς µε τον κορωνοϊό, ιούς SARS και MERS ότι η λοίµωξη µε βαριά νόσηση αφήνει κάποιο υπόλειµµα κι όσο βαρύτερες οι επιπλοκές τόσο µεγαλύτερο το υπόλειµµα» Πάνος Γαργαλιάνος Κακολύρης

Μένοντας στο θέμα των συννοσηροτήτων υπήρξαν πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα πως οι ασθενείς που λαμβάνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Επίσης, σε άλλη μελέτη, φάνηκε ότι και οι στατίνες, τα κλασικά φάρμακα που λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας (υψηλής χοληστερόλης) δείχνουν να έχουν προστατευτική δράση έναντι της Covid-19.

Αρα δύο μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν σχέση με διαδεδομένα καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Τι γίνεται άραγε με τα άνοσο-τροποποιητικά φάρμακα που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ασθενείς με ρευματοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου; Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων απαντά: «Η υπέρταση από μόνη της ίσως να μην είναι παράγοντας κινδύνου βαρύτερης νόσησης αν δεν συνυπάρχουν και καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή άλλο υποκείμενο νόσημα και στους υπερτασικούς και υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς συστήνεται η συνέχιση της αγωγής που λαμβάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για την ανοσμία σε ασθενείς με COVID-19

Καρκίνος και αγωγή

Σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς παράγοντες (κάποιοι εκ των οποίων διερευνώνται σαν πειραματικά φάρμακα για την Covid-19), οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους, πάντα σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς (ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους ή δερματολόγους), ενώ όσοι λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη θα τα λαμβάνουν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες όμως λαμβάνουν και οι καρκινοπαθείς. Οι ανοσοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιτήρηση και η συνέχισή τους εξαρτάται από το είδος καρκίνου και τον κίνδυνο πρόωρης θνητότητας από τη μη χορήγησή τους».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ