“Όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε ένα lockdown και τα σκληρά μέτρα. Εμείς δεν τα αντέχουμε, η οικονομία δεν το αντέχει και γι’αυτό πρέπει να φροντίσουμε να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα. Ίσως κάποιες φορές αυτός ο φόβος του επερχόμενου χειρότερου μέτρου να μας οδηγήσει να εφαρμόσουμε τα υφιστάμενα μέτρα. Αν τα εφαρμόσουμε, πιστεύω δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα” δήλωσε ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον Realfm 97,8 για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
“Είμαστε στο “πορτοκαλί” για το σύστημα υγείας. Ο δείκτης για τις ΜΕΘ δεν φτιάχνει εύκολα, οι ασθενείς στις ΜΕΘ μένουν αρκετές ημέρες, θέλει τον χρόνο του για να διορθωθεί αυτός ο δείκτης. Και σήμερα να μειωθούν τα κρούσματα αυτός ο δείκτης έχει αργή πτώση. Άρα, γι’αυτό τα μέτρα πρέπει να αποδώσουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τη δυναμικότητα των ΜΕΘ, θα έχουμε περισσότερες ΜΕΘ” σημείωσε.
“Μπορεί να ληφθούν μέτρα σε στυλ Πόρου ή όπως στα Χανιά, χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση πάνω από 9 άτομα, όλοι οι γάμοι να αναβληθούν και να γίνονται μόνο οι κηδείες. Μετά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά της 11 ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ηλικιωμένων, είναι μια σειρά μέτρων που ανάλογα με τα στοιχεία επιλέγονται” πρόσθεσε.
“Έχουμε αρκετά κρούσματα σε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολλοί που μένουν σε σπίτια. Είναι σε υψηλό ποσοστό. Για παράδειγμα στη Λάρισα χθες τα μισά κρούσματα ήταν σε μετανάστες” περιέγραψε.
“Τον ιό τον μαθαίνουμε και το Lockdown είναι κάτι νέο στη δημόσια υγεία. Εφαρμόστηκε στην Ουχάν, ήταν αποτελεσματικό και εφαρμόστηκε και στις άλλες χώρες. Ψήφισα μπορώ να σας πω εναντίον του κλεισίματος των σχολείων, όταν αποφασίσαμε να τα κλείσουμε. Το σκεπτικό μου ήταν ότι το κόστος ήταν τεράστιο και δεν εξασφαλίζαμε τι θα γίνει με τα παιδιά. Είχα εισηγηθεί να κλείσουν και οι καφετέριες γιατί δεν γινόταν τα παιδιά να συγχωτίζονται αλλού. Πολλά πράγματα τα μάθαμε στην πορεία για τη συμπεριφορά του ιού. Ήμασταν τυχεροί που μερικοί επιστήμονες έβλεπαν τι γίνεται στην Ιταλία και πήραμε έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε” τόνισε.
“Ο συγχρωτισμός στα μπαρ και τα ΜΜΜ μας ανησυχούν. Και οι χώρες που έχουν πολύ καλά συστήματα συγκοινωνιών αντιμετώπισαν προβλήματα με τον κορωνοϊό. Το δικό μας που δεν είναι ότι καλύτερο, αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερα. Γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι το σπαστό ωράριο” συμπλήρωσε.
“Αυτή τη στιγμή τα μέτρα για την Αττική προσομοιάζουν πολύ στο μοντέλο του Πόρου. Είναι ελάχιστες οι διαφορές. Μιλάμε για έναν πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων, ενώ ο Πόρος είναι ένα μικρό νησί. Πώς θα επιβάλλουμε τέτοιο μέτρο και πώς θα επιτηρήσουμε την εφαρμογή του;” ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ερωτηθείς γιατί δεν επιλέχθηκε η χρήση μάσκας όπως στους εξωτερικούς χώρους
Ερωτηθείς για την Εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία απάντησε ότι “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος με αυτό. Ο φίλος μου ο Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε λάθος με αυτό το θέμα, επιδημιολογικά είναι πάρα πολύ μικρή η επίπτωσή του. Θα σας πω ένα παράδειγμα, μετακινούνται με το μετρό 500.000, με τα λεωφορεία 1 εκατ., πόσοι ενδεχομένως κοινωνούν κάθε Κυριακή; Εκκλησιάζεται περίπου το 5% του πληθυσμού και κοινωνεί το 1/20, το 1/30 κάθε Κυριακή και λιγότερο ακόμα. Είναι ελάχιστο το ποσοστό. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω αν μεταδίδεται ή όχι γιατί σέβομαι ότι είναι μυστήριο και είναι δογματικό θέμα και δεν το ακουμπάω. Από εκεί και πέρα επιδημιολογικά ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα. Ανοίγουμε ένα θέμα, το κάνουμε πρώτο θέμα και επιδημιολογικά είναι πολύ κάτω”.
“Έλεγα να κάνω μια μελέτη και θα την κάνω, έχουμε χιλιάδες ιερείς, αν δούμε τα κρούσματα σε ιερείς είναι ελάχιστα. Και βγαίνουν και στις εφημερίδες. Τα κρούσματα σε ιερείς είναι ελάχιστα και κοινωνούν, αν υπήρχε εκεί ο ιός ήταν οι πρώτοι που θα είχαν νοσήσει. Η πιθανότητα επιδημιολογικά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα στην πυραμίδα. Να φτιάξουμε όλα τα υπόλοιπα; Λέω τα πράγματα όπως πρέπει. Στην εκκλησία πρέπει να φορούν όλοι μάσκα, επειδή ιερουργούν κάποια στιγμή μπορεί να μην φορούν, αλλά μόλις τελειώσουν φορούν μάσκα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και όλοι οι πιστοί πρέπει να φορούν, μπορεί ο διπλανός σου να στο μεταδώσει. Η μάσκα είναι απόδειξη αγάπης προς τον συνάνθρωπό σου. Αν τον αγαπάς πραγματικά πρέπει να φοράς” κατέληξε.
Διαβάστε, επίσης:
Βρούτσης-Κικίλιας: Καθορίστηκαν οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα