Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Διαφορές ανάμεσα στην Δέλτα και την Όμικρον

Με την Όμικρον τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο με τρεις μέρες όταν με την Δέλτα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 15 μέρες.

Με την Όμικρον η πιθανότητα επαναμόλυνσης ενώ υπάρχει ανοσία από φυσική νόσηση η εμβολιασμό φτάνει το οκτώ τοις 100 ενώ με την Δέλτα ήταν στο ένα τοις 100.

Της Αλεξίας Σβώλου

Με την Όμικρον τα εμβόλια που δεν είναι MRNA δουλεύουν λίγο λιγότερο ενώ ακόμα και τα MRNA για να δουλέψουν αποτελεσματικά χρειάζονται οπωσδήποτε τη διενέργεια της τρίτης δόσης. Ενώ με την Δέλτα ή δύο δόσεις προστάτευαν.

Σε κάθε περίπτωση τρεις δόσεις θωρακίζουν τον άνθρωπο η πιθανότητα ο ίδιος να νόσηση σοβαρά και να πεθάνει είναι μηδενική και μία ομοιότητα είναι ότι παρά τις φημολογίες τα Ράπι τεστ αντιγόνων διαβάζουν εξίσου την όμικρον και την Δ μετάλλαξη καθώς αναγνωρίζουν άλλη πρωτεΐνη και όχι την πρωτεΐνη ακίδα.

Και μια και μιλάμε για για ομοιότητες και διαφορές έχουμε μία σημαντική διαφορά στις θεραπευτικές προσεγγίσεις ενώ λοιπόν το ένα υπάρχον αντιικο της Gilead και τα δύο αντιιικά χάπια που περιμένουμε από Merck Αμερικής και Pfizer δουλεύουν με την μετάλλαξη όμικρον Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν δουλεύουν μόνο ένας τα επτά δουλεύει το καλό με τα χάπια που είναι αντιικής λειτουργίας είναι ότι στοχεύουν σε ένζυμα του ιού και όχι σε πρωτεΐνες άρα δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές Ενώ όπως ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας -πνευμονολογίας και πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν καμία θέση στο νοσοκομείο πέραν βέβαια του τρόπο χορήγησης τους που είναι με βραχεία νοσηλεία δεν αφορούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τους ασθενείς που είναι μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και ισχύει για αυτά ό,τι ακριβώς ισχύει και για τα χάπια αντιικής λειτουργίας ότι δηλαδή πρέπει να δοθούν μέσα στα πρέπει πρώτα πέντε εικοσιτετράωρα της έναρξης των συμπτωμάτων και του θετικού μοριακού τεστ το οποίο μάλιστα απαιτείται για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ολοκληρώνοντας η Αναστασία Κοτανίδου εξηγεί ότι για το μεγάλο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής που έχει κοστίσει και σε πολλούς θανάτους καθώς οι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλέβιες θεραπείες μέσα στο νοσοκομείο επιμολύνονται με ανθεκτικά μικρόβια έχει ξεκινήσει μία συντονισμένη δράση με τον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας και τον πρόεδρο Θεοκλή Ζαούτη σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας θα γίνει πλήρης εκπαίδευση του προσωπικού για τα θέματα της μικροβιακής αντοχής ώστε να οδηγηθούμε σε μείωση της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόσιαλος: Αποτελεσματική η τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της Όμικρον

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λόγοι που μοιάζει απίθανο το lockdown στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ