Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός Ελλάδα: 2η στην λίστα με τα λιγότερα τεστ για τον ιό

Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη στη λίστα με τα λιγότερα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί σε 100 εκ. ανθρώπους στις πληττόμενες χώρες από τον ιό.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Νοσημάτων (ECDC) έχει καλέσει τους ειδικούς να διενεργούν τις εξετάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, πρακτική που εφαρμόζει πλέον και η Ελλάδα.

Όποιος πολίτης θελήσει να κάνει το τεστ χωρίς να έχει τα συμπτώματα, δεν μπορεί ούτε στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αφού ο ΕΟΔΥ έχει δώσει εντολή να πραγματοποιούνται μόνο τα τεστ σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν συμπτώματα.

Οι υπεύθυνοι του ECDC μιλούν για «κρίσιμες ελλείψεις διαγνωστικών κιτ, οι οποίες έχουν επίπτωση στη διάγνωση της COVI-19» και όπως ήταν αναμενόμενο, πληροφορίες για ελλείψεις υπάρχουν και στη χώρα μας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ελέγχεται σωστά η εξάπλωση του ιού καθώς κάποιοι μπορεί να είναι φορείς χωρίς να έχουν συμπτώματα και χωρίς να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για αυτό και χθες, Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus κάλεσε, τις κυβερνήσεις να πραγματοποιούν «τεστ, τεστ, τεστ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. ανέφερε πως «δεν μπορείτε να πολεμήσετε μία φλόγα με καλυμμένα μάτια. Δεν μπορείτε να πολεμήσετε αυτή την επιδημία, εάν δεν ξέρετε ποιος είναι μολυσμένος».

Μάλιστα στην πρώτη θέση της λίστας με τις λιγότερες εξετάσεις για τον εντοπισμό και τον περιορισμό του ιού, είναι η ΗΠΑ με περίπου 100 τεστ ανά 100 εκ. άτομα. 

Δεύτερη έρχεται η Ελλάδα με περίπου 450 και έπειτα η Τσεχία με περίπου 500.

Στην τέταρτη θέση είναι η Μεγάλη Βρετανία με λίγο παραπάνω από 650.

Στην πέμπτη θέση η Αυστρία με περίπου 950 και ακολουθεί στην έκτη θέση η Αυστραλία με 1.800.

Δεύτερη πριν το τέλος είναι η Ιταλία με πάνω από 2.150 τεστ και στην κορυφή η Νότια Κορέα με περισσότερα από 5.200 τεστ.

Τεστ κορωνοϊού ανά 100 εκ. άτομα.

«Χωρίς διάγνωση και εντοπισμό κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς», τονίζει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Στην Ελλάδα, γίνονται ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία και δεν εντοπίζονται κρούσματα σε νέες ηλικίες», αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας.

Σε ανάρτηση-επιστολή που απηύθυνε την Τρίτη στον πρωθυπουργό, κάνει λόγο για «ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία» και τονίζει πως δεν αναζητούνται κρούσματα σε νέες ηλικίες.

Ο Δ. Κουρέτας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κύριε Πρωθυπουργέ

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορωνοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα:

Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300 – 400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες.

Αυτό έκανε και η Ιταλία, με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Επίσης, χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία, ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά.

Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στη Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορωνοϊό.

Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Έτσι, η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού.

Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν.

Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς. Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα, πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα.

Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο.

Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Έρευνας και Παιδείας.

Πρέπει να φτιάξουμε τον χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στον δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ