Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου, από την απομόνωση στο σπίτι του, περιγράφει πως βιώνει προσωπικά την πανδημία, ως άνθρωπος και όχι ως ένας ακόμα αριθμός.
Το πρώτο σύμπτωμα που παρουσίασε ήταν πυρετός. Με αυξομειώσεις. Μια εβδομάδα μετά ήρθε και η θετική διάγνωση για κορωνοιό.
Ήταν Παρασκευή βράδυ, η τελευταία του Μάρτη, μετά το ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό κανάλι, όταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευστραθίου ανέβασε 38,3 πυρετό. Με υπόδειξη γιατρού παρέμεινε σπίτι για να παρακολουθεί την πορεία των συμπτωμάτων. Επί μέρες το πρωί ήταν απύρετος, αλλά την νύχτα ανέβαζε θερμοκρασία. Μια εβδομάδα μετά το πρώτο σύμπτωμα ήρθε και η διάγνωση. Κορωνοιός.
Μιλώντας στο Ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS, ο Γιάννης Ευσταθίου περιγράφει τις στιγμές που χρειάστηκε να εισαχθεί για εξετάσεις στο Αττικό νοσοκομείο. Στην ερώτηση αν γνωρίζει πως προσεβλήθη απαντά:
Δυστυχώς όχι, δεν ξέρω. Το καθήκον της ενημέρωσης είναι επιτακτικό. Oφείλουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο. Παρότι παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, η έκθεση στον κίνδυνο είναι συνεχής. Παραμονεύει παντού.
«Μπορεί να συνέβη οπουδήποτε» λέει ο δημοσιογράφος. Στο ΑΤΜ, το σούπερ μάρκετ, εκεί που έκανε βόλτα με την σκυλίτσα του και μπορεί να κάθισε σε ένα παγκάκι. Θα μπορούσε να έγινε και κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, όταν μίλησε με ομογενείς που επέστρεψαν στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό.
Προσωπικά δεν γνώριζε κάποιον ασθενή, ένα εμφανές πρόσωπο στο οποίο να μπορεί να το αποδώσει.
Χειρότερη από την αρρώστια είναι η αρρωστοφοβία. Δεν σημαίνει πως όποιος κολλήσει είναι ένα βήμα πριν την εντατική. Το πιο πιθανό είναι να κολλήσουν οι μισοί ή τα 2/3. Θα περάσει και αυτό.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος κλείνει εστιάζοντας στα θετικά που έχει επιφέρει ο κορωνοιός.
«Γιατί ο τρόπος ζωής μας είχε υπερβεί κάποια όρια» υποστηρίζει και «τώρα επανέρχεται η αρμονία στην πόλη, με λιγότερο θόρυβο, κίνηση και ρύπανση».
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό