Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Για ανεξέλεγκτη διασπορά μιλούν οι ειδικοί και κρούουν ηχηρό καμπανάκι σε όλους!

Ηχηρή προειδοποίηση στους παραθεριστές του Αυγούστου στέλνουν οι επιστήμονες λέγοντας πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι ανεξέλεγκτη, καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά η συντριπτική τους πλειονότητα δεν δηλώνεται πουθενά, με συνέπεια να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Της Αλεξίας Σβώλου


Διακοπές παρέα με τον κορωνοϊό στα νησιά με κρούσματα και θανάτους να ξανατραβούν την ανηφόρα!


Στις αυγουστιάτικες διακοπές ο κορωνοϊός θα είναι παρών και όσοι δεν έχουν ακόμα κολλήσει, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσουν και θα επιστρέψουν με τον ιό στις αποσκευές τους!

Τα προβλεπτικά μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη εκτιμούν ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια ξεπερνούν τα 400.000 και πως οι νέες διαγνώσεις είναι 3πλάσιες από αυτές που εντοπίζονται από την επιδημιολογική επιτήρηση.

Ευπαθείς ασθενείς

Από τη δική του μεριά ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ στη Β΄ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι για καλοκαιρινό μήνα είχαμε πάρα πολλά κρούσματα μέσα στον Ιούλιο και καταγράφηκαν περίπου 700-800 θάνατοι, αριθμός που παραμένει υψηλός, με τους ευπαθείς ασθενείς, ηλικίας άνω των 70 ετών, να είναι στατιστικά αυτοί που νοσούν βαρύτερα και κινδυνεύουν να διασωληνωθούν και να καταλήξουν από την COVID-19. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της επικράτειας νοσηλεύονται περίπου 2.000 ασθενείς και οι διασωληνώμενοι ανέρχονται στους 140 περίπου, αλλά υπάρχουν και αρκετές δεκάδες ασθενών που νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους. Ο Νίκος Καπραβέλος θυμίζει ότι σε αυτό το στάδιο της πανδημίας τα δύο ισχυρότερα «όπλα» που διαθέτουμε για τον περιορισμό της διασποράς και την προστασία από τη βαριά νόσηση περιλαμβάνουν αφενός τη μάσκα, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται στα ΜΜΜ, τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα και όπου υπάρχει συνωστισμός (σοκάκια, μπαρ, πανηγύρια, φεστιβάλ, συναυλίες κ.τ.λ.), και αφετέρου την 4η δόση, την οποία πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών και είτε αντιμετωπίζουν γηριατρική ανοσοκαταστολή (ανίσχυρο ανοσοποιητικό λόγω προχωρημένης ηλικίας) είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα, οπότε η υγεία τους είναι ακόμα πιο εύθραυστη. Δυστυχώς οι συμπολίτες μας που νοσούν βαριά είναι ηλικιωμένοι και συχνά ανεμβολίαστοι.

ευπαθείς

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με δύο μελέτες, η διενέργεια των αναμνηστικών δόσεων μειώνει κατά 30 φορές τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, όπως προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, α΄ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. Οι ηλικιωμένοι συνήθως κολλούν τον κορωνοϊό από τους νεότερους συγγενείς τους (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κ.λπ.), που έχουν πολύ υψηλή κινητικότητα, κυκλοφορούν σε μέρη υψηλού συνωστισμού και έχουν πάρα πολλές επαφές. Γι’ αυτό άλλωστε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, συνιστά σε όλους όσοι πηγαίνουν διακοπές, και ειδικότερα στους νέους, όταν επιστρέφουν από τα νησιά, τα μπαράκια, τα beach parties και τα πλημμυρισμένα με λαοθάλασσα σοκάκια να μη βιάζονται να επισκεφθούν τους μεσήλικες ή ηλικιωμένους γονείς τους, και ακόμα περισσότερο τον παππού και τη γιαγιά. Είναι προτιμότερο, και πιο υπεύθυνη στάση για τους παραθεριστές που επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ, να αφήσουν να περάσουν μερικές ημέρες, να κάνουν self tests και όταν πάνε να επισκεφθούν την οικογένεια να φορούν μάσκα.

Η μάσκα

Η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα μέσα αστικής συγκοινωνίας και στα πλοία (στους εσωτερικούς χώρους), ωστόσο ελάχιστοι επιβάτες τη φορούν. Και μπορεί να βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις αρκετούς ηλικιωμένους ανθρώπους να φορούν μάσκα ενώ κάνουν τα ψώνια τους, αλλά στα νησιά η μάσκα είναι πρακτικά ανύπαρκτη και σε εσωτερικούς χώρους και στα πηγμένα με κόσμο σοκάκια. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη από τη Λήμνο όπου βρίσκεται, μάσκα δεν φοράει κανείς και οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό συμπεριφέρονται -όπως και πολλοί συμπολίτες μας -σαν να τελείωσε οριστικά η πανδημία. Μάλιστα, αυτό το γεγονός -ότι για πολλά κράτη ο κορωνοϊός «τελείωσε»- ωθεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει εκκλήσεις για προσοχή και επαγρύπνηση, βλέποντας την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Το βασικό πρόβλημα με τους νέους είναι πως υποεκτιμούν τα όποια συμπτώματα και δεν κάνουν τεστ ή αν κάνουν δεν το δηλώνουν πουθενά και παίρνουν την… ευθύνη πάνω τους, ξέροντας ότι πιθανώς θα κάνουν υψηλό πυρετό για δύο ημέρες (μπορεί και τρεις) και μετά θα είναι καλά. Κάποια από τα κρούσματα μπορεί να έχουν και πονοκέφαλο και μυαλγίες για λίγες ημέρες, με τα long COVID συμπτώματα να εμφανίζονται στατιστικά σε λιγότερους ανθρώπους, τώρα που έχουν επικρατήσει τα στελέχη Ο4 και Ο5 (σε σχέση με το τι συνέβαινε με παλαιότερες μεταλλάξεις). Η αποφυγή της δήλωσης του κρούσματος γίνεται για ευνόητους λόγους, για να μην αλλάξουν οι θετικοί στον κορωνοϊό άνθρωποι το πρόγραμμά τους και να μη χάσουν τις διακοπές τους – κάτι που φυσικά είναι λάθος και βάζει τον περίγυρό τους (και όχι μόνο) σε κίνδυνο. ευπαθείς

Πρωτόκολλο

Η Ματίνα Παγώνη θυμίζει ότι το ισχύον πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται πιστά περιλαμβάνει πέντε ημέρες απομόνωση, έξοδο από την απομόνωση με αρνητικό τεστ και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για άλλες πέντε ημέρες. Αν δεν δηλώνονται τα κρούσματα, τότε τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα που συνωστίζονται με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους σε παραλίες, σοκάκια και μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης είναι πρακτικά «αόρατα» και δεν μπορούμε να έχουμε καμία επιδημιολογική επιτήρηση, με συνέπεια τα κρούσματα να αυξηθούν κι άλλο. Όλοι οι ειδικοί προβληματίζονται τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουμε στις πόλεις, στους κλειστούς εργασιακούς χώρους και στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης. Βέβαια σε αυτόν τον διαρκή «πόλεμο» δεν είμαστε ανοχύρωτοι.

Η Ματίνα Παγώνη θυμίζει ότι το φθινόπωρο θα ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί -αν και η ίδια διατηρεί πολλές αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρουμε να έχουμε εγκαίρως διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο-, ενώ έχουν βοηθήσει πολύ και τα αντι-ιικά χάπια, που έχουν συμβάλει ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για πολλούς συνανθρώπους μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι τα λαμβάνουν μετά την απαραίτητη διαδικασία και επιστρέφουν σπίτι τους για να αναρρώσουν, χωρίς τον κίνδυνο επιπλοκών και βαριάς νόσησης. Όπως ενημερώνει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, η διαδικασία με τα αντι-ιικά φάρμακα έχει συμβάλει πολύ στο να μειωθεί ο αντίκτυπος της COVID-19 λοίμωξης στους ευπαθείς συμπολίτες μας και εξυπηρετούνται περίπου 500 αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα την ημέρα. Το μήνυμα των ειδικών πάντως είναι πως ο κορωνοϊός δεν θα κάνει… διακοπές ή μάλλον θα κάνει μαζί μας διακοπές, και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα όσο ο ιός παραμένει πανταχού παρών – γιατί τη δική μας ανευθυνότητα την πληρώνουν ακριβά (ενίοτε και με τη ζωή τους) οι ευπαθείς συνάνθρωποί μας άνω των 70 ετών και οι ακόμη μεγαλύτεροι. ευπαθείς

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για νέο ιό που μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο – Έχουν ήδη μολυνθεί 35 άνθρωποι

Αγλαΐα Κυριακού: Πέθανε τρίχρονο κοριτσάκι που είχε διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ