Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κορονοϊός: Για ποιους λόγους μειώνεται η περίοδος καραντίνας;

 

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σπεύδουν να μειώσουν την περίοδο της καραντίνας στις χώρες τους για όσους έχουν διαγνωστεί μεν θετικοί στον ιό, αλλά είναι ασυμπτωματικοί.


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ


 

 

Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα,με την περίοδο της καραντίνας να μειώνεται από 10 μέρες σε 5. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ακολουθήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία επιτρέπει πλέον στους ασυμπτωματικούς ασθενείς να κάνουν καραντίνα 5 ημερών και στη συνέχεια να κυκλοφορούν ελεύθερα με μόνη υποχρέωση να φοράνε μάσκα.

Ο προβληματισμός, η αμφιλεγόμενη μελέτη και οι ενστάσεις επιστημόνων

 

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κόλπους των επιστημόνων, με τον ΠΟΥ να απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις αναφορικά με την προσπάθεια αρκετών κυβερνήσεις να “ισορροπήσουν μεταξύ της αποφυγής μετάδοσης της πανδημίας και της ανάγκης να μην διαταραχθεί περαιτέρω η οικονομική ζωή”.

 

 

Από τη δική του μεριά, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έσπευσε να επικαλεστεί πρόσφατη μελέτη αναφορικά το διάστημα για οποίο κάποιος ασθενής Covid μπορούσε να μεταδώσει τον ιό. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, μεταξύ των εμβολιασμένων το διάστημα τοποθετείτο στις 5,5 μέρες, ενώ μεταξύ των ανεμβολίαστων στις 7,5.

 

Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω μελέτη -η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής αξιολογηθεί επισήμως- ήταν επικεντρωμένη στην επίδραση των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα, ενώ είχε διεξαχθεί πολύ πριν την εμφάνιση και επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

 

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι ειδικοί που επικρίνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη τουλάχιστον ενός υποχρεωτικού αρνητικού τεστ για όσους τελειώνουν την καραντίνα νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο δεκαήμερο.

 

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην Deutsche Welle η Ζόι Χάιντ, επιστημολόγος στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ προσθέτει πως μια τέτοια κίνηση δίνει παράλληλα λάθος μηνύματα αναφορικά με την επικινδυνότητα της πανδημίας.

 

Τα πραγματικά κίνητρα

 

Άλλοι επιστήμονες εκφράζουν ανοιχτά την εκτίμηση πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις λαμβάνονται όχι με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά την προστασία των οικονομικών δεικτών.

 

«Σίγουρα δεν είναι μια κατευθυντήρια γραμμή για τη δημόσια υγεία – είναι περισσότερο προς [την ανάγκη] να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να κρατήσουμε τα πράγματα σε καλή κατάσταση, επομένως είναι περισσότερο μια οικονομική κατευθυντήρια γραμμή», σημειώνει ο Tobias Kurth, καθηγητής δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite σρο Βερολίνο.

 

Το ίδιο σημειώνει και η Ζόι Χάιντ, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με πολιτικά κι όχι επιστημονικά κριτήρια.

 

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα πραγματικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις εν λόγω εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στο Λονδίνο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πολλά δρομολόγια εξαιτίας των μαζικών κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, τα βρετανικά νοσοκομεία βρέθηκε σε πλήρες αδιέξοδο λόγω της αναγκαστικής απουσίας 24.632 υγειονομικών υπαλλήλων που νοσούσαν με covid, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του NHS. Με αυτά τα δεδομένα, η Βρετανική Υπηρεσία προστασίας της δημόσιας υγείας παραδέχτηκε ότι ο μειωμένος χρόνος καραντίνας είχε εν μέρει να κάνει και με την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς για τον χειμώνα.

 

Επιπλέον, και η επικεφαλής του CDC στις ΗΠΑ, Rochelle Walensky, αναγνώρισε ότι η απόφαση του οργανισμού να αλλάξει

τη συνιστώμενη περίοδο απομόνωσης «είχε πραγματικά πολύ να κάνει με αυτό που πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανεχθούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας λιγότεροι από το ένα τρίτο των ανθρώπων έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες απομόνωσης.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αρκετά διεθνή ΜΜΕ “δείχνουν” την υποστελέχωση των ελληνικών νοσοκομείων -ιδιαίτερα με φόντο την αναστολή εργασίας χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών- ως την βασική αιτία την μείωσης του διαστήματος της καραντίνας.

Βέβαια αν λάβει κανείς υπόψη τις καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικούς εκβιασμούς προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμη κι αν παρουσιάζουν συμπτώματα, γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές πως και ένα τμήμα του οικονομικού κόσμου πιέζε προς αυτή την κατεύθυνση

tvxs.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ