Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Γιατί ακυρώθηκε το «πείραμα» της Μυκόνου

Από τα τέλη Απριλίου είχε δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που θα μετέτρεπε το διάσημο «Νησί των Ανέμων» σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού, που δυστυχώς ακυρώθηκε.

Το Ίδρυμα Florios Mykonos Foundation είχε καταστήσει δυνατόν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να συνεργαστεί με την Ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη χρηματοδότηση και στήριξη του εγχειρήματος της «Επιδημιολογικής Επιτήρησης για COVID-19 στη Μύκονο». Το κόστος του προγράμματος αναμενόταν να είναι 480.000 ευρώ.

Στόχος ήταν για έξι μήνες, 3.000 κάτοικοι της Μυκόνου που θα επιλέγονταν τυχαία από τον συνολικό πληθυσμό να ελέγχονται για κορωνοϊό και παράλληλα να εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν και να σπάσουν την αλυσίδα της διάδοσης.

Η Μύκονος θα γινόταν «πειραματόζωο» προκειμένου να δινόταν η ευκαιρία από τη μία στην επιστημονική κοινότητα να διαπιστώσει πώς μεταδίδεται ο ιός μετά το τέλος της πανδημίας και να βγάλουν πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα που θα χρησιμοποιούνταν και για την υπόλοιπη χώρα και από την άλλη να μπορούσε να μετατραπεί το νησί σε έναν καθαρό από τον κορωνοϊό προορισμό, που θα δεχόταν με άνεση και ασφάλεια τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, καθώς η καθυστέρηση που κατάφερε να προκαλέσει η Δημοτική Αρχή κατέστησε πλέον το εγχείρημα άκυρο.

«Δεν επρόκειτο για πείραμα, επρόκειτο για ευκαιρία που η δημοτική αρχή κινούμενη απο εμπάθεια και σκοπιμότητα, θέλησε να ναρκοθετήσει την προσπάθεια με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες» λέει μέσω ανάρτησής του στην σελίδα του Ιδρύματος στο facebook ο επιχειρηματίας Φλώριος Ασημομύτης και συνεχίζει:

«Σπίλωσαν ονόματα και ιδιότητες και αφαίρεσαν από ένα νησί που δε διαθέτει καν νοσοκομείο, την ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών και να γίνει η επιλογή τους. Εξετάζουμε το πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάτι παρόμοιο, εξασφαλίζοντας μία καλύτερη σεζόν».

O κ. Ασημομύτης επισημαίνει ότι η ουσία ήταν να είχε ολοκληρωθεί η επιτήρηση του πληθυσμού πριν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και έρθουν περαιτέρω άνθρωποι στο νησί οπότε σε κάθε νέα άφιξη θα μπορούσε να υπάρχει η πιστοποίηση υγείας του επισκέπτη, η οποία σε συνδυασμό με την επιτήρηση του μόνιμου πληθυσμού θα έδινε το δικαίωμα στο νησί να θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός.

Η ανάρτηση του κ. Ασημομύτη στο Florios Mykonos Foundation:

https://www.facebook.com/florios.foundation/photos/a.117204829694050/243300050417860/?type=3&theater

Η αργοπορημένη απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού:

Μυκόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ