Ενισχύεται η εμβολιαστική φαρέτρα με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της εταιρείας από το οποίο η χώρα μας θα παραλάβει 474.000 δόσεις με τις πρώτες 168.000 δόσεις να καταφτάνουν στις 21/2 και τις πρώτες εμβολιαστικές γραμμές που θα λειτουργήσουν σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα της επικρατείας να μπαίνουν σε λειτουργία από αρχές Μαρτίου.
Της Αλεξίας Σβώλου
Στο μεταξύ προχωρούν οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους άνω των 60 ετών Με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να υπογραμμίζει ότι 230.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει έστω την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού εκ των οποίων Η διακόσες χιλιάδες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ενώ άλλοι 12.000 έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και άλλοι 12.000 εμβολιάστηκαν από το πρόγραμμα κατ’ οίκον.
Συνολικά λοιπόν έχει μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων που είναι και ο πληθυσμός ο οποίος τροφοδοτεί με βαρύτερες λοιμώξεις, βαρύτερες νοσήσεις και νοσηλείες τα νοσοκομεία ενώ μέσα στις τελευταίες επτά μέρες από αυτήν την ηλικιακή ομάδα κλείστηκαν 10.000 νέα ραντεβού.
Ενώ στον κόσμο ξεπεράσαμε τα 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε πλήρως εμβολιασμένους 7.330.000 πολίτες ποσοστό που αντιστοιχεί στο 69,8 % του γενικού πληθυσμού και στο 79,3 % του ενήλικου πληθυσμού. Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης που ανέρχονται σε 5.816.000 ανθρώπους το 83,8 % έχει ήδη κάνει τον εμβολιασμό ενώ άλλα 200.000 άτομα δηλαδή ποσοστό 3,4% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του δηλαδή συνολικά έχουν κάνει ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους το 87,2 % των δικαιούχων.
Από τη μεριά της η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών αναφέρει ότι η λύση στο μέλλον δεν θα είναι οι συνεχείς τακτικές αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού αλλά η δημιουργία νέων εμβολίων που θα σταματούν την μετάδοση του ιού και θυμίζει ότι έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως παρότι 3 % έως το 12 % των ανθρώπων που νοσούν από την λοίμωξη του κορονοϊού ταλαιπωρούνται στη συνέχεια από τα συμπτώματα του long vivid συνδρόμου, ο εμβολιασμός με το σχήμα των δύο δόσεων μειώνει κατά 50 % την πιθανότητα να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.
Άλλη μελέτη δείχνει ότι η διενέργεια της δεύτερης δόσης με τα διδοσικά εμβόλια mRNA μειώνει κατά 59% τον κίνδυνο του θανάτου ενώ με την τρίτη δόση μειώνεται έως και 95% ο κίνδυνος του θανάτου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις προστατεύουν από 44 έως 68% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο ενώ η προσθήκη της αναμνηστικής δόσης αυξάνει την προστασία έναντι της νοσηλείας κατά 83 έως 90% και η προστασία αυτή έχει διάρκεια και μετά το τρίμηνο.
Η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δεν κρύβει την ελπίδα της πως άνθρωποι οποίοι έχουνε παραμείνει μη εμβολιασμένοι με τα mRNA εμβόλια δίνοντας βάση σε θεωρίες συνωμοσίας ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να αλλάξουν το ανθρώπινο DNA τώρα θα τους δοθεί η εναλλακτική λύση με το εμβόλιο της Novavax να μπορέσουν να προστατευτούν έναντι του κορωνοϊού με ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο κλασικής τεχνολογίας.