Ο κωρονοϊός εξαπλώνεται ανησυχητικά στην Ελλάδα προβληματίζοντας τις Αρχές και καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο του 2020 ζοφερά νούμερα, όπως δείχνουν και τα γραφήματα του ΕΟΔΥ για την πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας.
Της: Έπη Τρίμη
Μόνον τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν περισσότερα από 8.000 κρούσματα κορωνοϊού και 125 θάνατοι.
354 κρούσματα τον Σεπτέμβριο
Χθες, 30 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 354 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.475 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 56.1% άνδρες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 391 θάνατοι (δεδομένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 15:00). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78 (71.8% άνδρες).
Το γράφημα του κορωνοϊού
Από το σύνολο των 18.475 κρουσμάτων κορωνοϊού , 2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών κορωνοϊού παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Θετικός στον κορωνοϊό προμηθευτής επιχειρήσεων εστίασης στη Βοιωτία
Σύμφωνα με το tvstar.gr, ιδιοκτήτες καταστημάτων που έρχονταν καθημερινά σε επαφή με τον προμηθευτή έχουν ήδη ειδοποιηθεί να μεταβούν στα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας για να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του ιού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι σε εξέλιξη δειγματοληψία επιχειρηματιών από την Αλίαρτο και τη Λιβαδειά.
Ποιες χώρες αποκλείει η Ελλάδα για να θωρακίσει τη χώρα
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με νέα ανακοίνωση της ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύoυν έως την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και έχουν σαν στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού.
- Ανακοινώνεται ότι με νέα αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου με διάρκεια έως 12/10/20 όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Πολωνία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
- Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία έως τις 12/10/2020 τα μεσάνυχτα.
- Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
- Επίσης παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ.
- Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
- Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 12 Οκτωβρίου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
- Οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.
- Η ΥΠΑ ενημερώνει και για την παράταση έως τις 12 Οκτωβρίου της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται όχι αργότερα από την προηγούμενη ημέρα άφιξης. Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν: α) την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση, το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο. β) την αλληλογραφία με το κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.
- Υπενθυμίζεται ότι έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 ισχύει και η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό.
- Για τις αεροπορικές οδηγίες, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις, νέες και τροποποιήσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.
Πολιτική Προστασία: 192 έκτακτες προσλήψεις προσωπικού λόγω κορωνοϊού
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, με σκοπό την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της με εξειδικευμένο προσωπικό και την άρτια στελέχωση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, δημοσιοποιεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη 192 στελεχών, με σκοπό την παρακολούθηση των διαδικασιών απομόνωσης και ελέγχου των ασθενών κορονοϊού και των στενών επαφών τους, καθώς και τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση κάθε είδους σχετικής υγειονομικής ή άλλης απειλής.
Το προσωπικό θα τοποθετηθεί στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων των 13 Περιφερειών της χώρας και θα αφορά σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας οκτώ μηνών.
Οι υποψήφιοι από όλη τη χώρα μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στην προκήρυξη, αποκλειστικά μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών με συστημένη επιστολή ή μέσω ταχυμεταφοράς (courier) από ημέρα Πέμπτη 1-10-2020 μέχρι και ημέρα Δευτέρα 12-10-2020, στην ταχυδρομική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Λ. Κηφισίας 37-39, Κτ. Φάρος, Τ.Κ. 151 23 – Μαρούσι, με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 192 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΟΧ».
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και ειδικότερα, σε αυτόν τον σύνδεσμο.
«Η Πολιτική Προστασία εξοπλίζεται με ειδικευμένο προσωπικό, υψηλής κατάρτισης, για τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι σε κάθε είδους υγειονομική ή άλλη απειλή», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας