Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Κάρτα εισόδου στα σούπερ μάρκετ – έλεγχος Γεωργιάδη

Με κάρτα εισόδου εισέρχονται από σήμερα στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες, στο πλαίσιο των μέτρων για τον πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι καταναλωτές να επιδεικνύουν ψυχραιμία, καθώς υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να τηρούν τους κανόνες που επιβλήθηκαν για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτά τα δύο στοιχεία εστίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σήμερα ‪το πρωί‬.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργούν από σήμερα με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Όπως ανέφερε κ. Γεωργιάδης, στις 11:00 υπάρχει εκ νέου σύσκεψη με προμηθευτές για το θέμα των αντισηπτικών, των μασκών και του υγειονομικού υλικού. Σημείωσε ότι από την Πέμπτη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα αντισηπτικά, ενώ για τις μάσκες θα πάρει λίγο περισσότερο.

Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσω της δήλωσης αποθεμάτων και των στοιχείων τιμολόγησης (transfer pricing) για ενδεχόμενες προσπάθειες για υπερτιμολογήσεις και αισχροκέρδεια, ενώ είπε ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθούν εξοντωτικά πρόστιμα για περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από προμηθευτές κι εμπόρους στα σούπερ μάρκετ.

Πάντως για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας έκανε έκκληση για λελογισμένες αγορές, για αξιοποίηση και των μικρών σημείων λιανικής για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και για τήρηση των κανόνων προσέλευσης στις αγορές, είτε είναι οργανωμένα σημεία λιανικής, είτε καταστήματα της γειτονιάς.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ είναι στο τραπέζι, ενώ ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι στα φρέσκα προϊόντα υπάρχει αφθονία.

«Τα ψάρια είναι στα αζήτητα. Είναι μια θρεπτική και καλή τροφή που πολλοί αγνοούν αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας άνθρωπος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Υπάλληλοι σεκιούριτι θα ελέγχουν πόσοι καταναλωτές μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά από την αποκάλυψη ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πρόκειται για μέτρο που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στα σούπερ μάρκετ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως τα σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές αλλά θα λειτουργούν μόνο για να γίνονται ντιλίβερι.

«Στόχος μας είναι να μην υπάρξει συνωστισμός. Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, και συμπλήρωσε:

«Δίνουμε μία εθνική μάχη. Δεν θα μπορέσει να κερδηθεί αυτή η μάχη αν δεν δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, θα τον μεταδίδουμε χωρίς να ξέρουμε ότι νοσούμε. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Υπουργείο Υγείας για τα υγειονομικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της ΚΥΑ με αρ Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020, τ.β. ΦΕΚ 855, 13/3/2020, αναφορικά με το μέτρο απαγόρευσης λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού SARS- COV-2, κατά τη λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων, αρτοποιείων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, επιχειρήσεων παρασκευής προχείρου γεύματος – μαζικής εστίασης με take away-delivery, υπαίθριων-λαϊκών αγορών, παρακαλούνται οι υγειονομικά υπεύθυνοι των ανωτέρω επιχειρήσεων, όπως μεριμνήσουν για τα κάτωθι:

1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

• Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

• Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

• Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

• Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

• Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

• Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

• Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

• Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

• Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

• Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

• Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

• Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.

• Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2).

• Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

3. Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες

• Αποφυγή επαφής χεριών με τα ματια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

• Σε βήχα ή φτερνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει
να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

• Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.
Τέλος επισημαίνεται για τους χειριστές τροφίμων των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία, η εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με αρ. πρωτ. Διγ/ΓΠ/οικ. 14222/28-02-2020, με ΑΔΑ 64ΦΒ465ΦΥΟ-2ΓΓ.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ενημερώνουν αρμοδίως τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της παρούσης ώστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα αναφερόμενα με σκοπό τη μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ