Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Από τη μία η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και την Κυριακή υπήρξαν νέα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια στήριξης της οικονομίας. Από την άλλη υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Του Παντελή Περιβολάρη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα θέσει όλα αυτά απόψε στη συνάντησή του με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, από την οποία περιμένει έμπρακτη στήριξη. Τη στιγμή που ο Ερντογάν θα ζητά χρήματα από την Ευρώπη για να κάνει πίσω στην τακτική του… καουμπόη στον Έβρο, η χώρα μας που κράτησε ψηλά την ευρωπαϊκή σημαία αυτές τις ημέρες θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει όλα αυτά τα θετικά σχόλια που πήρε από τους ευρωπαϊους ηγέτες.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Μέρκελ και Κουρτς
Βρυξέλλες: Διαπραγματεύσεις Ερντογάν και ΕΕ για το προσφυγικό
Σίγουρα το οικονομικό επιτελείο περιμένει δύο σημαντικά γεγονότα που θα βοηθήσουν όχι μόνο τη δική μας οικονομία, αλλά συνολικά την ευρωπαϊκή απέναντι στο ζήτημα του κορωνοϊού. Το ένα είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Μαρτίου. Αν σε αυτή αποφασισθεί η λήψη πρόσθετων νομισματικών, μέτρων δηλαδή μείωση επιτοκίων αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία, η οποία θα τονωθεί με φθηνό χρήματα.
Το δεύτερο είναι τέσσερις ημέρες αργότερα. Πρόκειται για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί θα μάθουμε αν θα υπάρξει τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε αλλαγές στον υπολογισμό του πλεονάσματος και του υπερπλεονάσματος που πρέπει να έχουμε. Η αρρυθμία που παρουσίασε η οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 μπορεί να σταματήσει αν υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Μάστιγα στην Υγεία
Έριξα μία ματιά στην ετήσια έκθεση του οικονομικού έτους του 2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο και διάβασα το εξής: “Ότι διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα στις πληρωμές ενταλμάτων με πλημμελή ή εσφαλμένη ενταλματοποίηση δαπανών για υπηρεσίας και διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό σφαλμάτων νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στην Υγεία. Δηλαδή, μετά από δέκα χρόνια μνημόνια στην Υγεία τα ίδια κάνουμε. Ακολουθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.