Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο

Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για το Απρίλιο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε κατά την συνέντευξη Τύπου, πως «κινούμαστε ψύχραιμα και μεθοδικά».

Επανέλαβε πως «απλώνουμε δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζουμε την κοινωνία».

Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση κατανέμει «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της οικονομικής κρίσης. Σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Εν συνεχεία, ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για τον Απρίλιο:

  • Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ.

Συνολικά καλύπτονται 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση για όσους τίθεται σε αναστολή εργασίας είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο «καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί», με σύμβαση αορίστου, ορισμένου χρόνου τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις – το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το 99% αυτών που καλύπτονται προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.

  • Για τις δόσεις του Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Αν οι πληρωτέες υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα το 25% συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους μέχρι σήμερα, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης από σήμερα.

  • Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

Θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα προς το κράτος ανάλογα με την πορεία τους.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος και το ύψος ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψιν και άλλα χαρακτηριστικά της. Και σε αυτό το μέτρο υπάρχει η ρήτρα μη απολύσεων.

Χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας αποδοχής για στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το συνολικό ύψος των μέτρων είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω TaxisNet. To ύψος ανά επιχείρηση κρίνεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης στις επιχειρήσεις. Όσες το αξιοποιήσουν, δεν μπορούν να απολύσουν υπάλληλους.

  • Για το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Παράλληλα 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

  • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως παρουσιάζονται οι κατηγορίες σήμερα.
  • Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι ως να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

  • Αυξάνονται οι πιστώσεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος από την αναστολή φορολογικών δηλώσεων ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Το κόστος της επιβάρυνσης μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση για την καταβολή του δώρου Πάσχα και την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ