Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε σήμερα από την Κίνα περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του νέου κύματος της επιδημίας, μετά την ανακοίνωση των 60.000 θανάτων που σχετίζονται με την Covid μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, και περισσότερη διαφάνεια για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας.
«Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνομίλησε με τον υπουργό Μα Σιαογουέι, διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στην χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και άλλοι αξιωματούχοι του οργανισμού έχουν επικρίνει τις τελευταίες εβδομάδες την απροθυμία της Κίνας να κοινοποιήσει αξιόπιστα στοιχεία για το κύμα της Covid που σαρώνει την χώρα, καθώς και τον «πολύ στενό» προσδιορισμό των θανάτων που αποδίδονται στην Covid.
Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι «αναλύει τις πληροφορίες, που καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2023 και επιτρέπουν καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογικής κατάστασης και των επιπτώσεων του κύματος αυτού στην Κίνα» και ζητεί από το Πεκίνο «αυτού του είδους οι λεπτομερείς πληροφορίες να συνεχίσουν να κοινοποιούνται» στον οργανισμό και το κοινό.
Ο ΠΟΥ ζητεί από τις κινεζικές επιστημονικές αρχές να κοινοποιήσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με γενετική αλληλουχία ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού.
Ο οργανισμός διαβεβαιώνει το Πεκίνο ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του προσφέροντας συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον κινέζο αξιωματούχο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας και διαφάνειας εκ μέρους της Κίνας για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας της Covid-19».
Από την αρχή της πανδημίας διεξάγεται έντονη συζήτηση μεταξύ των ειδικών που επιδιώκουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της προέλευσης του ιού. Μελέτες έχουν συμπεράνει πιθανή ζωική προέλευση του ιού που πρωτοεμφανίσθηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019. Ομως το σενάριο αυτό αμφισβητείται από τους υποστηρικτές της θεωρίας που θέλει τον ιό να διέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν.