Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
«Είναι σημαντική και κρίσιμη η κατάσταση που βιώνει η χώρα με τη διασπορά του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Κικίλιας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, λέγοντας πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο»: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Χαλκιδική, Έβρος.
«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.
Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη.
«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε.
Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη.
«Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα, ανέφερε πως ο υποδιοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Αναστάσιος Κυριακίδης, είναι διασωληνωμένος σε νοσοκομείο και δίνει μάχη προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.
Για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών είπε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα είναι δωρεάν.
Η χρονική περίοδο παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος – μέλος, ίδια θα είναι και η τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.
Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 έχει υπογράψει.
Για την αποθήκευση και διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.
Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.
Ο εμβολιασμός στα κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».
Στη συνέχεια εξήγησε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά είτε από τηλεφωνικά κέντρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ