Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Ποιο από τα 118 εµβόλια θα κόψει πρώτο το νήµα

Τα δύο φαβορί (πειραµατικά) σκευάσµατα στον µαραθώνιο των ερευνητικών εργαστηρίων που µόλις άρχισε.

Της Αλεξίας Σβώλου

Αν ρωτήσετε τον Γιουσέιν Μπολτ, τον «ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο», θα σας πει ότι σε κάθε αγώνα ταχύτητας, η εκκίνηση κρίνει τον χρόνο του τερματισμού. Στον διασημότερο αγώνα ταχύτητας που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον κόσμο-όχι όμως σε αθλητικά κουλουάρ-αλλά στα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, στο περίφημο ράλι για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό, προβάδισμα έχουν πάρει 8 εμβόλια που ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους-υγιείς εθελοντές- σε 10 κλινικές μελέτες.

Στον αγώνα αυτό, που μοιάζει κατοστάρι αλλά στην πραγματικότητα είναι μαραθώνιος συμμετέχουν συνολικά 118 πειραματικά εμβόλια με τα 110 να βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προκλινικών ερευνών, δηλαδή να χορηγούνται σε πειραματόζωα, όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών αλλά και ταυτόχρονα τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο στα χέρια μας ενάντια στον SARS CoV2 μέσα στους προσεχείς μήνες.

Οι δοκιμές

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας -ο Ελληνας ομόλογος του Dr. Anthony Fauci από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, από τις 10 κλινικές δοκιμές που γίνονται σε ανθρώπους, δύο είναι σε φάση 2, πράγμα που σημαίνει πως συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός υγιών εθελοντών στην έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Ο κορωνοϊός χτυπάει ελαφρότερα άνδρες με καρκίνο του προστάτη που δεν έχουν ανδρογόνα

Σε αυτό το μαραθώνιο μέχρι στιγμής τα δύο φαβορί είναι το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Moderna Inc και το «Από τα 118 πειραµατικά εµβόλια που δοκιµάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια παγκοσµίως, τα 110 δοκιµάζονται ακόµα σε πειραµατόζωα ενώ 8 έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιµές σε ανθρώπους και δύο εξ αυτών βρίσκονται σε κλινικές δοκιµές φάσης 2» Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής παθολογίας -λοιµωξιολογίας «αντίπαλο δέος» του, το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους και το οποίο ανέπτυξε η Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και ο κινεζικός όμιλος βιοτεχνολογίας CanSino από το Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε από την ασιατική χώρα ο Γου Γιουανμπίν, στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στην Κίνα έγκριση για κλινικές δοκιμές έχουν λάβει άλλα δύο πειραματικά εμβόλια, εκ των οποίων το ένα αναπτύχθηκε από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac Biotech και το άλλο από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Γουχάν και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, εκεί από όπου φημολογείται ότι ξέφυγε ο κορωνοϊός-εφόσον αποδειχθεί ότι είναι βιολογικό «όπλο». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα θετικά αποτελέσματα για το ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, εκείνο της φαρμακοβιομηχανίας Moderna Inc. το οποίο έδειξε επιβεβαιωμένα πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών, έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων των ασθενών που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό.

«Από τα 118 πειραµατικά εµβόλια που δοκιµάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια παγκοσµίως, τα 110 δοκιµάζονται ακόµα σε πειραµατόζωα ενώ 8 έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιµές σε ανθρώπους και δύο εξ αυτών βρίσκονται σε κλινικές δοκιµές φάσης 2» Σωτήρης Τσιόδρας

 

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα, δηλαδή όσο υψηλότερη ήταν η δόση τόσο υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού. Στην ανάπτυξη των εμβολίων οι ερευνητές διαλέγουν πάντα τη χαμηλότερη δόση του εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες.

Στα κύτταρα

Το αμερικανικό φαβορί στο παγκόσμιο φαρμακευτικό ράλι βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου όπως εξηγεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα μόρια messenger RNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων και εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω, σε δοσολογικό σχήμα δύο δόσεων που χορηγούνται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. «Ενδεικτικό του ποιες είναι οι προτεραιότητες στην έρευνα για την προστασία από την Covid-19 αποτελεί το γεγονός ότι στην κλινική μελέτη δεν έχουν συμπεριληφθεί παιδιά», επισημαίνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα κι αν πάνε καλά ενδέχεται να υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αφήνει κουσούρια η λοίµωξη Covid-19;

Επειδή αυτή την εποχή γίνεται πολύς ντόρος στα μίντια για την ανάπτυξη εμβολίων-και συχνά αναγράφεται πως θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί ότι οι χρόνοι ανάπτυξης ενός εμβολίου δεν μπορούν να συμπιεστούν σε τέτοιο βαθμό.

Η παρασκευή των εμβολίων ξεκινά από το προκλινικό στάδιο στα πειραματόζωα και συνεχίζεται σε τρεις φάσεις σε ανθρώπους, με τους ερευνητές να αναζητούν την τέλεια δόση που δημιουργεί ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων (την αποτελεσματικότητα) και στη συνέχεια διασφαλίζουν την ασφάλεια.

Στην πρώτη φάση προσπαθούν να καθορίσουν την επιθυμητή δόση σε μια ομάδα ανθρώπων, στην επόμενη φάση βλέπουν εάν δουλεύει καλά η μεσαία (επιλεγείσα) δόση, με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, ενώ στην τρίτη φάση, το πειραματικό εμβόλιο χορηγείται στον πληθυσμό για να δουν εάν δουλεύει έναντι της μόλυνσης με τον ιό. Συνεπώς η όλη διαδικασία δεν μπορεί να συμπιεστεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 με 18 μηνών.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι ακούγοντας τις δηλώσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τους ερευνητές του να δεσμεύονται για την παρασκευή 1 εκατ. δόσεων εμβολίου το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:

Ενα εµβόλιο (για τον κορωνοϊό) δεν αρκεί!

Με μεγάλη καθυστέρηση

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ» της περασμένης Κυριακής πως «Ενα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αρκεί», ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί ότι σίγουρα δεν φτάσει γιατί η παραγωγή του σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και καταλήγει πως τα εμβόλια –σε επαρκείς ποσότητες-για να τα λάβουν όσοι τα χρειάζονται κατά προτεραιότητα θα αργήσουν.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ