Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Πώς η Ελλάδα θα παραμείνει στο «καλό σενάριο» και δεν θα γίνει Ιταλία;

Βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου όπως  Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, παρουσιάζει η καμπύλη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Οι αρχές εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και να προειδοποιούν εμφατικά για την ανάγκη συνεχούς συμμόρφωσης με τα επιβληθέντα μέτρα ώστε να παραμείνει η χώρα στο «καλό σενάριο».

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν έξι ακόμη θάνατοι και 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό.

Πλέον η Ελλάδα μετρά 40 θανάτους, σημειώθηκαν άλλοι δύο μετά την ενημέρωση του υπουργείου, και συνολικά 1.156 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι παρά τη θετική πορεία, δεν χωρά εφησυχασμός, προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από το πόσο συνεπείς θα είμαστε και με την τήρηση των μέτρων.

«Είναι ένας μαραθώνιος και φυσικά οι καλές εξελίξεις που βλέπουμε μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας, το καλό σενάριο για να συνεχιστεί απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα. Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό και φυσικά η εικόνα των θανάτων, οι οποίοι δεν είναι νούμερα, αλλά είναι ζωές, είναι σημαντική και μας επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Όλα εξαρτούνται και εξαρτώνται από το πώς θα πάμε τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι τα δύσκολα είναι  μπροστά μας».

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια» τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια μέχρι και τις 11 Απριλίου, αλλά και την παράταση μέχρι την ίδια ημερομηνία των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για την αποφυγή κύματος εκδρομέων το Πάσχα ο κ. Χαρδαλιάς διερωτήθηκε εάν τίθεται θέμα εκδρομέων. «Υπάρχει ζήτημα εκδρομέων; Η χώρα είναι σε περιορισμό μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε μέτρο είναι πάνω στο τραπέζι. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Και αυτό που καλούμε τον κόσμο είναι να παραμένει στο σπίτι του» είπε.

Σημείωσε επίσης πως την Παρασκευή παρατηρήθηκε «μια έξαρση σε τηλέφωνα από πολίτες που έχουν ξεπεράσει -όπως είπε- κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας για να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα. «Ήταν εντυπωσιακό ότι την Παρασκευή το μείζον ζήτημα ήταν είχαν παντού διαλυθεί τα υδραυλικά σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών και όλοι έπρεπε να μεταβούν για να τα φτιάξουν. Αντιλαμβάνομαι όλους να νιώθουν την ανάγκη να πάνε στα εξοχικά τους αλλά ξέρετε κάτι; Είναι θέμα ευθύνης για όλους» τόνισε ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς.

Η στρατηγική για τα τεστ διάγνωσης

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας μαζικών τεστ ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παραμένει στην στρατηγική της, στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. «Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ελέγχονται οι άνθρωποι που είναι στις πρώτες γραμμές, οι άνθρωποι που είναι αυξημένου κινδύνου και όσοι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της ζωής τους της καθημερινής στα χρόνια ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ