Ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί ανοσία που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και σε ασθενείς που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα αποθηκεύουν πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Με αυτό τον τρόπο θα τον «θυμούνται», εάν ξαναέρθουν αντιμέτωπα με αυτόν.
Οι ειδικοί λένε ότι για το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι όλα τα παθογόνα εξίσου αξιομνημόνευτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλα μας αρρωσταίνουν μία φορά στη ζωή μας και άλλα μας απειλούν κατ’ επανάληψη. Ως φαίνεται, όμως, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ασχολούνται σοβαρά με τον κορωνοϊό.
Μια σειρά από νέες μελέτες δείχνουν ότι επί μήνες μετά την ανάρρωση από τον ιό, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει:
-Αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό
-Β- και Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι σε θέση να τον αναγνωρίζουν
«Οι αντιδράσεις αυτές είναι εκείνες ακριβώς που ελπίζαμε να δούμε», δήλωσε στους New York Times η Dr Marion Pepper, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Η Dr Pepper είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, η οποία αξιολογείται για να δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Πολλά υποσχόμενα ευρήματα
«Τα νέα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα», συμπλήρωσε η Dr Smita Iyer, επίκουρη καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, που μελετά τον κορωνοϊό σε πρωτεύοντα θηλαστικά. «Επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία για την ανοσία αγέλης και την δυνατότητα παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου».
Οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι ανοσολογικές αντιδράσεις που εντόπισαν. Εκτιμούν όμως πως τα νέα ευρήματα αποτελούν τις πρώτες αποδείξεις ότι ο οργανισμός θα έχει ελπίδες να καταπολεμήσει τον ιό, εάν ξαναεκτεθεί σε αυτόν.
«Βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως ακριβώς θα έπρεπε», είπε ο Dr Deepta Bhattacharya, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο Dr Bhattacharya είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, που αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.
Ο ρόλος των κυττάρων του ανοσοποιητικού
Οι ειδικοί λένε πως όταν μιλάμε για ανοσία, συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός. Αυτές προσκολλώνται στην επιφάνεια των παθογόνων μικροοργανισμών, εμποδίζοντάς τα να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα.
Ωστόσο τα αντισώματα είναι μόνον το ένα από τα «επίλεκτα σώματα» του «στρατού» που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αποκρούει τους εχθρούς του. Όταν, λ.χ., ο κορωνοϊός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι προστατευμένος από τα αντισώματα. Εξακολουθεί όμως να είναι ευάλωτος στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά είναι οι «δολοφόνοι» του αμυντικού μας συστήματος, που εξωθούν τα μολυσμένα κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα άλλα, εξειδικευμένα Τ-κύτταρα, τα επονομαζόμενα «βοηθητικά», που πείθουν τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού να μετατραπούν σε συσκευές παραγωγής αντισωμάτων.
Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν εντοπίσει στο αίμα ιαθέντων ασθενών, Τ-κύτταρα που επιτίθενται στον κορωνοϊό. Μία από αυτές τις ομάδες δημοσίευσε τα ευρήματά της στην ιατρική επιθεώρηση Cell.
Τα Τ-κύτταρα απομονώθηκαν καιρό μετά την ανάρρωση των ασθενών που είχε μολύνει ο κορωνοϊός. Όταν οι ερευνητές τα εξέθεσαν στο εργαστήριο στον ιό, αμέσως ενεργοποιήθηκαν και κλωνοποιήθηκαν για να τον καταπολεμήσουν. Μάλιστα τα Τ-κύτταρα ανιχνεύθηκαν ακόμα και σε ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού.
Το σταθερό ναδίρ
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν βρει στο αίμα ιαθέντων ασθενών αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό, αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνονται κάποιες που έχουν πραγματοποιήσει οι Bhattacharya και Pepper.
«Τα αντισώματα σταδιακά μειώνονται, αλλά κάποια στιγμή φτάνουν σε ένα σταθερό ναδίρ», εξήγησε παραστατικά ο Dr Bhattacharya. «Αυτό το παρατηρήσαμε περίπου στους τρεις μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αντίδραση του οργανισμού έχει διάρκεια».
Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι κάποια πρώτα δεδομένα. Είναι πολλά ακόμα όσα δεν γνωρίζουν για τις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός. Δεν ξέρουν, λ.χ., αν ισχύουν και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσα έχουν βρει για την ανοσία στους ασυμπτωματικούς φορείς και όσους εκδηλώνουν ήπια λοίμωξη Covid-19.
Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι ετερογενή όντα και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο. Επομένως, χρειάζονται χρόνο για να βρουν όλα τα κομμάτια του παζλ.
Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα. Συνεπώς, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, τονίζουν.
Βέβαια, μπορεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες να προκύψουν άλλα δεδομένα, που θα ανατρέψουν τα νέα. Ακόμα κι έτσι όμως, θα εξακολουθήσουν τις έρευνές τους για την ανοσία και τον κορωνοϊό. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θα παρακολουθήσουμε τον ιό έως το τέλος», είπε ο Dr. Bhattacharya.