Τα νέα μέτρα για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Έτσι, αποφασίστηκε ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως είναι τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Τόσο στις παραπάνω περιοχές, όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας, στο Δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο, επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
Το μέτρο ισχύει από σήμερα στις 5 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5 το πρωί και όχι από τις 7 όπως ίσχυε μέχρι στιγμής. Και αυτό το μέτρο ισχύει από το Σάββατο στις 5 το πρωί.
Ακόμη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στα Τρίκαλα, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Δηλαδή αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού που επιτρέπονται ως 6 άτομα.
Παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως πλέον τις 5 το πρωί. Το μέτρο είναι σε ισχύ από το Σάββατο στις 5 το πρωί.
“Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, είναι «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα». Ένα δίλημμα που μπορεί να φαίνεται ότι αφορά πρωτίστως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αλλά μας αφορά όλους, σε όποια περιοχή της χώρας και αν μένουμε. Και την απάντηση καλούμαστε να τη δώσουμε με πράξεις. Γιατί η επιτυχία ακόμα και του πιο αποδοτικού μέτρου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την εφαρμογή του. Και για να πετύχουν τα μέτρα το στόχο τους, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας” είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα.
O κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε το lockdown στην Αττική, λέγοντας ουσιαστικά ότι αποτελεί επιλογή μόνο εάν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν. “Παίρνουμε μέτρα, αν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα. Άρα, αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο, προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κοροναϊό, ενώ επισημαίνει ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη.
«Η Αστυνομία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στην εθνική, συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid 19», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου. «Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού – πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης – με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες. Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό».
Δεν πρόκειται για επαναστατική διαδικασία, αλλά για τυφλή αντίδραση
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνει και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ενσυνείδητα, ενθαρρύνουν την μη χρήση μάσκας. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις προτροπές και τις πράξεις τους, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στον κοροναϊό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους, τους γύρω τους. Δεν πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία αλλά για μια τυφλή και παράλογη αντίδραση απέναντι στον φόβο που προκαλεί ο κορονοϊός. Η Πολιτεία στον παραλογισμό τους θα δείξει αυστηρότητα, με τη συνδρομή των εισαγγελέων και των αρχών δημόσιας ασφάλειας.
Η Αστυνομία με ψυχραιμία και μεθοδικότητα εκτελεί την αποστολή της προς το κοινωνικό σύνολο. Αλλά η ατομική ευθύνη συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε λογικό για ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες και οικογενειάρχες να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη».
Συνεχείς περιπολίες
Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, ειδικά σε εκείνες που συγκέντρωναν παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που ξαφνικά υπάρξει συνωστισμός. Κάτι που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν συστάσεις στους πολίτες να απομακρυνθούν, ενώ σε 83 ελέγχους που διενεργήθηκαν εκείνο το βράδυ βεβαιώθηκαν 13 πρόστιμα των 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο και σε έναν υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας. Μάλιστα, η πλατεία άδειασε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.
Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες, που ακούγεται σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, από τα περιπολικά, για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.
Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ., που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».
Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί
Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουλίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 διάφοροι έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών, για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
«Σκοπός της Αστυνομίας δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασία των πολιτών. Ευτυχώς, ελάχιστοι προκαλούν προβλήματα. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η ατομική ευθύνη», σημειώνουν ακόμη πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..
Ποια είναι τα άλλα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Στη “φαρέτρα” κυβέρνησης και ειδικών βρίσκονται κι άλλα μέτρα, εφόσον όσα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν την αναμενόμενη αποδοτικότητα. Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε ποια άλλα μέτρα πιθανολογεί ότι μπορεί να εφαρμοστούν, έφερε ως παράδειγμα την καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, και στους εξωτερικούς ή μέτρα που θα αφορούν ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άνω των 65 ετών.
Ωστόσο, όταν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση για επιπρόσθετα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι, όπως το sms σε άτομα άνω των 65 ετών ή η διακοπή κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, είπε ότι “δεν υπάρχει εισήγηση για τόσο σκληρά μέτρα αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο”. “Είναι διάφορα μέτρα, μια λίστα μέτρων τα οποία υπάρχουν στην φαρέτρα μας. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η ένταση ώστε να χρειαστεί να πούμε ότι αυτά τα μέτρα εισηγούμαστε για να περιορίσουμε πλέον το επιδημιολογικό φορτίο” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ανέφερε ακόμη ότι κοινός τόπος φαίνεται είναι η αποφυγή του lockdown, ενώ το κλείσιμο των σχολείων προτείνεται ως το προτελευταίο μέτρο.