Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Στα 3,5 δισ ευρώ φέτος τα τουριστικά έσοδα έναντι των 18,5 δις του 2019

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων κα Κωνσταντίνα Σβήνου, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να βίωσε εφέτος κατακόρυφη πτώση εσόδων και αφίξεων, ωστόσο δεν μπορεί να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός, ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν με “ηρωϊκό τρόπο”, τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι ελληνικοί προορισμοί έγιναν ασφαλής καταφύγια για τους ξένους επισκέπτες. “Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις τουριστών που μετέβησαν στα κατά τόπους ‘COVID ξενοδοχεία’ για καραντίνα από τα ξενοδοχεία διαμονής τους, δείγμα του υψηλού επιπέδου υγειονομικών μέτρων που εφάρμοσαν οι ελληνικές μονάδες, κάτι που δεν ίσχυσε στους χώρους εκτός των ξενοδοχείων”, λέει η κα Σβήνου.

Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων επισκεπτών στην επί COVID-19 τουριστική εποχή, σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της, προσελκύοντας σημαντικές ροές τουριστών από την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ολλανδία αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους της τουριστικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σε μια πρώτη ανάγνωση της φετινής πρωτόγνωρης χρονιάς για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, οι επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για λειτουργία του 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας και για έσοδα που θα κινηθούν φέτος από 3 δισ. ευρώ έως τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις πληρότητες των “ανοικτών” ξενοδοχείων και καταλυμάτων, αυτές παρουσιάζουν μια ανισοκατανομή, ανάλογα με την περίοδο, αλλά και τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την ανακοίνωση για καραντίνα στους Βρετανούς και Ολλανδούς, υπήρξαν κάποια ξενοδοχεία στην Κρήτη που είχαν πληρότητα 100%, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ αρμόδια πηγή από το νησί. Στο μεταξύ και στο διάστημα 7-25 Αυγούστου “δεν έπεφτε καρφίτσα” από Έλληνες επισκέπτες στην Λακωνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως αναφέρει ο επικεφαλής των ξενοδόχων στην περιοχή της Λακωνίας. Στον αντίποδα, οι αστικοί προορισμοί με πρώτη την Αθήνας βίωσαν πρωτόγνωρα χαμηλές πληρότητες στα ανοικτά ξενοδοχεία της πόλης, φτάνοντας στα επίπεδα του 35%, ακόμα και τον Αύγουστο.

Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης είναι και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, αυτή έφτασε τα 13,4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι είχαν φτάσει τα 44,9 εκατ. επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΤΕΠ, του ερευνητικού εργαλείου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που θα αποτυπώσει ακριβώς τι συνέβη αυτήν τη χρονιά στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας σε σχέση με τις ελεύσεις τουριστών, τις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις κ.λπ.

Τα παραπάνω, ωστόσο, επιβεβαιώνουν την κα Σβήνου που ως πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, κάνει λόγο σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για ένα “σκωτσέζικο ντους” που βίωσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου το 2020, οι οποίοι, όπως τόνισε, πλέον καλούνται να αποτιμήσουν την παρούσα κατάσταση και να στρέψουν το βλέμμα στο 2021. Για τους περισσότερους ωστόσο το 2021 χαρακτηρίζεται ως μια χρονιά προκλήσεων και κάλυψης μέρους των απωλειών του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιτσιλής στο Olympia Forum: Εκατό χιλιάδες περιπτώσεις …ξεχασμένων εισοδημάτων ερευνά η ΑΑΔΕ

ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ