Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Τι είναι οι υψηλού και χαμηλού κινδύνου επαφές

Όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην προσπάθεια διακοπής της διασποράς του ιού έχει πολύ μεγάλη αξία να είναι υποψιασμένοι οι άνθρωποι που ήρθανε σε επαφή με νοσούντες.

Της Αλεξίας Σβώλου

Η επαφή αυτή όμως διακρίνεται σε υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου. Ο ειδικός εξηγεί ότι υψηλού κινδύνου επαφές είναι για παράδειγμα όσοι έρχονται πολύ κοντά στον άλλον άνθρωπο, ανταλλάσσουν μαζί του χειραψία, τον φιλούν, τον ακουμπάνε, ή βρίσκονται μαζί του σε κλειστό χώρο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά.

Αντίθετα όσοι βρίσκονται για ελάχιστα λεπτά και σε απόσταση μεγαλύτερη από 2 μέτρα θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Ωστόσο στην περίπτωση της μετάδοσης της λοίμωξης από την 38χρονη μητέρα στο γιο της, ο οποίος πήγε σχολική εκδρομή και μέσα στο πούλμαν ήταν οι συμμαθητές του ο ίδιος και οδηγός και συνοδοί δάσκαλοι, ο οδηγός θεωρείται κατεξαίρεσή υψηλού κινδύνου και ας μην καθότανε δίπλα στα παιδιά καθώς βρισκόταν στον κλειστό χώρο ενός πούλμαν.

Για τον ίδιο λόγο βρίσκονται σε επαγρύπνηση γονείς όλων των παιδιών και ας μην κάθονταν δίπλα στο παιδί που ήτανε άρρωστο. Όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τα παιδιά είναι παιδιά και πιάνονται και έρχονται σε επαφή και βάζουν τα χέρια του στο στόμα τους και στα μάτια τους και πιάνουν το πρόσωπό τους, άρα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι όπως ακριβώς κάνουμε και με την έξαρση της εποχικής γρίπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ