Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Κορωνοϊός: Τι μας περιμένει το φθινόπωρο – Τα σενάρια για τα μέτρα που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα “οδηγεί” την πανδημία και θα καθορίσει, όπως φαίνεται, και την καθημερινότητά μας από το φθινόπωρο. Οι ειδικοί έχουν πει επανειλημμένα ότι έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και την επόμενη εβδομάδα θα φανεί σε τι βαθμό αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας το επόμενο διάστημα.
Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές διάστημα για το τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου δεν έχει φανεί ακόμη και ενώ τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά της κυβέρνησης «μαρτυρούν» σχέδια για περαιτέρω πίεση στους ανεμβολίαστους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε γνωστό, χθες, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού ενόψει του φθινοπώρου, διαμηνύοντας εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιβληθεί γενικό lockdown.
Τα τοπικά περιοριστικά μέτρα βρίσκονται πάντα στο «τραπέζι» πάντως, ενώ τα μέτρα που εξετάζονται, αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα βρεθούν ενώπιον «εμποδίων» τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας προσφάτως στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο πώς θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως η εκπαίδευση και η εργασία, είχε δηλώσει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση, συμπληρώνοντας ότι θα χρειάζονται PCR test ή rapid test, για να επιστρέψουν στην εργασία τους

Αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση διατηρεί τη θέση της σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, βάζοντας «μπλόκο» στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Έτσι, οι χώροι αυτοί ενδέχεται να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας ολοένα και αυξάνονται.

Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος μίλησε, χθες, για ένα «εκρηκτικό μείγμα» που αναμένεται να δημιουργηθεί από το φθινόπωρο, περιγράφοντας την κατάσταση: Έχουμε μία μετάλλαξη υπερμεταδοτική, τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ είμαστε μπροστά και σε μία ακόμα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος.
«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά πέντε να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από το τρίτο» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA και παρατηρώντας μάλιστα ότι εάν το ΕΣΥ «καταρρεύσει», η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε περιοριστικά μέτρα.
Ο ίδιος έθιξε και το ζήτημα της μάσκας, τη στιγμή που η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της σε εξωτερικούς χώρους ακούγεται το τελευταίο διάστημα.
Όλα αυτά, τη στιγμή που το άνοιγμα των σχολείων δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες, καθιστώντας επίκαιρο το θέμα εμβολιασμού παιδιών.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία, να μπορεί να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο να εμβολιάσει τα παιδιά και να προχωρήσουμε» δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.
Να σημειωθεί ότι στο «κάδρο» μένει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που εφαρμόζεται στα επαγγέλματα των υγειονομικών. Ήδη, η προθεσμία έχει εκπνεύσει για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο της αναστολής ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Διαβάστε ακόμη 

AstraZeneca: Δοκιμαστική θεραπεία μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Για όσους δεν εμβολιαστούν θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ