Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων – «Plan b» και περιοριστικά μέτρα

Κορωνοϊός: Οι 152 νέες εισαγωγές ασθενών σε μία μόλις εβδομάδα, έχουν θέσει σε συναγερμό επιστήμονες και κυβέρνηση ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το Σάββατο (30/10) ξεπέρασε τους 400.

Η κλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ που διαβλέπουν οι ειδικοί, αλλά και το γεγονός ότι από τους 404 στις ΜΕΘ οι 344 (85,15%) είναι ανεμβολίαστοι, φέρνουν νέα δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα.

Τα 4.696 κρούσματα Covid που καταγράφηκαν στο Σάββατο (30/10) σε όλη τη χώρα μπορεί να τρόμαξαν τους πολίτες, όχι όμως και τους επιστήμονες, καθώς εντοπίστηκαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων τεστ. Έτσι με σχεδόν 215 χιλιάδες περισσότερα διαγνωστικά τεστ από την προηγούμενη μέρα, παρά τα πολλά κρούσματα ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,7%, μειωμένος δηλαδή κατά 4,23%, σε σύγκριση με την Παρασκευή 29/10.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με το αριθμό των διασωλημένων, αλλά και τις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς με κορονοϊό που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη σε λίγο θα πλησιάσουν τους 300 σε ημερήσια βάση, ενώ αυτοί με βαρύτερα συμπτώματα που εισέρχονται στις ΜΕΘ εμφανίζουν αύξηση σε εβδομαδιαία βάση, τέτοια που δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα από τα τέλη Μαϊου.

Ο κινούμενος μέσος όρος των 7 ημερών στους διασωληνωμένους διαμορφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στους 382 ασθενείς, αυξημένος δηλαδή σε σχέση με τον προηγούμενο, κατά 31 ασθενείς.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως από τους 404 ασθενείς που κινδυνεύουν στις ΜΕΘ, οι σχεδόν 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί 31/10/21: Η ζωή (μετά τη Φώφη) στον “πλανήτη” ΠΑΣΟΚ

Καταγγελία Βασιλακόπουλου: «Μου επιτέθηκαν σε ταβέρνα επειδή διαμαρτυρήθηκα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών»


Plan b με νέα μέτρα
Την ερχόμενη Τετάρτη οι ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια μέτρα για την περαιτέρω πίεση προς τους ανεμβολίαστους και την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, θα μπορούσαν να ληφθούν.

Οι «κόκκινες» περιοχές και κυρίως η βόρεια Ελλάδα (κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και η Θεσσαλία, με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν «πισωγύρισμα» με επιβολή νέων μέτρων, τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση.

Τα νυχτερινά κέντρα στις επιβαρυμένες περιοχές δεν αποκλείεται να κλείσουν σε ακραία έξαρση της πανδημίας, που θα μπορούσε να φέρει το ΕΣΥ στα όριά του, όπως προειδοποίησε ο Καθηγητής Μαγιορκίνης το Σάββατο 30/10 μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η άρση των μέτρων, όπως πρότεινε ο ίδιος, να γίνεται μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού στην εκάστοτε περιοχή ξεπεράσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

«Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση αναμένεται να «σφίξει» και με την πιθανότητα εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων που θα τους αφορούν αποκλειστικά.

Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ (με προσωπική χρέωση) στους εργασιακούς χώρους, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση στους μεικτούς εξωτερικούς χώρους να απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη είτε αρνητικού τεστ, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές στην απόφαση να προστατεύσουν το σύστημα Υγείας, εντείνοντας τις προσπάθειες τους στην κατεύθυνση της προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού ανεμβολίαστων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επόμενη λύση, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με την καμπάνια για την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι να ληφθούν μέτρα, όπως είναι το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως δήλωσε το Σάββατο, o αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να επεκταθεί και η υποχρεωτικότητα σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού, όπως επιτάσσει και προβλέπει το Σύνταγμα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι νέες κατευθύνσεις αναμένεται προταθούν στην κυβέρνηση μέσα από τις νέες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας της Επιτροπής των ειδικών.

Οι ανεμβολίαστοι είναι το «κλειδί» για να μη ληφθούν ξανά σκληρά μέτρα
Μηνύματα στο κινητό τους έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ήδη οι πολίτες άνω των 50 ετών, για να προγραμματίσουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα το 23% δεν έχει κάνει καν την πρώτη δόση.

Για τις υγειονομικές αρχές του Υπουργείου Υγείας αυτή η ομάδα των πολιτών είναι η πιο καθοριστική για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτές που όταν νοσήσουν από τον κορονοϊό ασκούν ασύμμετρη πίεση στο σύστημα υγείας και οδηγούν σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πιο «επικίνδυνη» ομάδα ηλικιωμένων για σοβαρή νόσηση και θάνατο, δηλαδή σε όσους είναι άνω των 80 ετών, οι ανεμβολίαστοι είναι πάνω από 25%.

Αναλυτικά, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στους άνω των 50, ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

50 – 59 ετών … 25% ανεμβολίαστοι
60 – 69 ετών … 19% ανεμβολίαστοι
70 – 79 ετών … 17% ανεμβολίαστοι
80+ ετών …25% ανεμβολίαστοι
Η νέα καμπάνια της κυβέρνησης που ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου στοχεύει 450 χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει καν στην πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά της Covid-19, με μηνύματα παρακίνησης για εμβολιασμό (sms) που θα λαμβάνουν καθημερινά στο κινητό τους.

Πηγή:iatropedia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ